Промени в Изборния кодекс – приоритет номер 1 за партията на Кунева

12:29, 11 яну 16 / Политика 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има крайности, които в България трябва да осмислим, първата година на управлениe е година, в която се подготвя законодателство. Втората година трябва да се види как се изпълняват целите и как се постигат. Това каза лидерът на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева по време на пресконференция на партията по повод предстоящата сесия на Народното събрание, която започва в сряда.

Кунева посочи, че през 2016 г. един от приоритетите на партията е ускоряване на промените и реформите, с които Реформаторският блок (РБ) се ангажира. По думите й първият приоритет е промяната на изборното законодателство. 

Около 20 януари се очаква управляващата коалиция да приеме анекс към коалиционното споразумение, което да предвиди конкретни срокове и ангажименти. 

"Не искаме нещата да се случват в последния момент, затова се надяваме на промени", заяви тя и добави, че преференциите и машинното гласуване са едни от добрите практики у нас. "Дори управлението да е с една партия, всяка друга партия в парламента трябва да планира в началото на годината как да общува с институциите и да се наложи чрез една добра практика", посочи Кунева.

Кунева припомни декларацията, която ДБГ подготви преди Нова година. В нея партията предлага няколко приоритета, които трябва да се задвижат в управлението и да бъдат изпълнени в срок от шест месеца.

"Искаме да се дава отчет на всеки шест месеца. Декларацията е на целия РБ и не излиза от рамките на преговорите за управляващо правителство. Искаме да се направи оценка ресор по ресор как се изпълняват целите и поставените приоритети", добави лидерът на ДБГ. Допълни, че все още не може да се каже колко души са се подписали и ще се подпишат под нея, но утре ще стане ясно кой я подкрепя и кой - не.

Кунева се надява тази година да имаме нов Закон за съдебната власт. Тя отново заговори за готвения и отхвърлен от Народното събрание, антикорупционен закон и посочи, че национална система за борба с корупцията е крайно нужна у нас. По думите й вече пет министерства са изготвили планове за борба с корупцията.

"Във всяко едно действие трябва да разчитаме на резултат, който може да бъде получен след проверки. Отчитаме, че времето ни притиска и хората искат да видят резултати", каза Кунева.

Депутатът Димитър Делчев допълни, че очакват всички предложени изменения от партията да влязат в сила до края на годината. Той посочи, че е "хубаво да се осмислят и допълнителни промени в Конституцията за по-добро функциониране на конституционния път".

"Ние искаме да има много ясни критерии за това кога нещо може да се счита за изпълнено, а не да е скатано и заметено", допълни го Кунева.

Други приоритети на ДБГ през новата година са ускоряване на пенсионната и образователната реформа. Помолена да коментира бежанската криза и поредният случай в Кьолн, Кунева заяви, че за България е най-важно да направи анализ къде са слабите места и незабавно да изготви законодателство за тях. "Това трябва незабавно да се направи, за да се преборим с нещо, което не сме познавали допреди няколко години", обясни тя.

Кунева отсече, че няма как да ДБГ да влезе в сътрудничество с ДПС, защото "те не искат промени". "Не гласуваха промените в Конституцията, не гласуваха пенсионната реформа, за това ние не смятаме, че можем да си партнираме с тях или с част от тях", допълни я Димитър Делчев.

"Всички използваха случая с ДПС, за да изкажат своите възгледи над политиката. Партиите в България продължават да бъдат еднолични. Така ДПС имат един лидер и това е Ахмед Доган. Аз не смятам, че това е модерна политика, защото това няма как да работи по нормален начин. Партия не бива да се създава около един човек и неговата личност. Така няма как да се минава от десетилетие в десетилетие", заяви Кунева.

По думите й Реформаторският блок "е в този състав, в който се вижда в момента" и "не може да се взима еднолично решение в Реформаторския блок, защото вътре са няколко различни партии". "Смятам, че трябва дадем шанс една дясна коалиция да се развие във втората година от управлението", допълни Меглена Кунева.

Относно предстоящите президентски избори лидерът на ДБГ зяви, че ще изчака да говори със съпартийците си от РБ и ще поиска разговор със старото дясно, визирайки СДС, тъй като от тях са излезли двама от президентите на България – покойният Желю Желев и Петър Стоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама