Захариева събра ВСС, но не си говориха за Лозан Панов и "Яневагейт" (обновена)

11:46, 11 яну 16 / Политика 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правосъдният министър Екатерина Захариева изрази надежда, че срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов няма да се образува дисциплинарно производство. Тя направи това изказване след неофициална среща с представители на Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Надявам се да няма основание да се стигне до решение за дисциплинарка по отношение на речта на Лозан Панов", каза тя и допълни, че „Не на страха“ е принципно послание.

"Дори и магистратите могат да изразяват гражданска позиция", добави Захариева.

Повод за днешното заседание на Етичната комисия на ВСС е речта на Панов от средата на миналия месец, след което магистратите бяха сезирани от гражданското сдружение "План Б", от което настояха срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство, тъй като в изказването му имало политически отенък. В словото си Панов разкритикува редуцирането на конституционните промени и възрази срещу отказа на депутатите да дадат достатъчно гаранции на съда да правораздава независимо.

Тя добави, че  целта на инициираната от нея среща с членовете на ВСС е била да се запознае с магистратите, с които не се е срещала до сега. Те са обсъдили как от тук нататък ще се стикова работата между правосъдното министерство и Съвета.

На срещата са били обсъдени Законът за съдебната власт (ЗСВ), електронното правосъдие, както и съветът за съдебната реформа, който ще заработи от следващата седмица. Захариева обаче не е говорела с членовете на ВСС по казусите „Лозан Панов“ и „Яневагейт“.

"Изменението в ЗСВ е приоритетно не само заради конституционните срокове, а защото има и други изменения, които са частично разработени", добави тя.

Захариева изрази надежда, че ЗСВ ще бъде внесен в парламента до 10 март. Тя отбеляза, че няма сформирана работна група по него, но работата няма да започне от нулата, защото и в момента се обсъждат предложения по изменението му.

Относно двата разстрела в последните дни министърът уточни, че те може да са провокации и призова разследващите органи по-бързо да достигнат до извършителите им. По думите ѝ тези убийства са опит за дестабилизиране на държавата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама