Ремонтират емблематичната баня в Ягода

08:42, 11 яну 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Емблематичната минерална баня в мъглижкото село Ягода, събирала години наред стотици посетители от близо и далеч, ще заработи отново.

„През април започва ремонт на покрива със собствени средства на Общината”, съобщи Душо Гавазов, зам.-кмет на община Мъглиж.  Ремонтът, който ще глътне 250 000 лв., е съгласуван с Министерство на културата, тъй като банята е Паметник на културата от местно значение.

Близо 180 000 лв. ще струва изграждането на водопровода. От общинското ръководство призовават собствениците на спа хотела и новоизграждащата се спа болницата в селото, да се включат със средства за изграждането на водопровода и разклоненията му.

В сградата, която е строена през 20-те години на  ХХ-ти век, досега ремонтни дейности не са извършвани. В продължение на десет години тя беше отдадена на концесия, която бе развалена по искане на община Мъглиж. Инвестиции в обекта не са правени. През 2010 година екоминистреството запечатва банята, заради липса на разрешително за водоползване. Хората от Ягода години наред настояват къпалнята да бъде ремонтирана и отново да заработи. Минералната вода в Ягода открай време се слави с лечебните си свойства. Преди 1989 г. тук имаше отделения за лечение на кожни и нервни болести.

Историята около Банята нашумя отново по време на предизборната кампания за парламентарния вот през 2014 г., когато бе възпята от хора на Шановските баби, при посещението на водача на листата на ГЕРБ в Стара Загора Лиляна Павлова в Ягода.

“Банята, банята. Какво става с банята. Искаме си банята. Помогнете...”, призоваха  възрастните жени.

„Това е най-прекрасната, най-уникалната и най-убедителната форма за кандидатстване, която направихте. На такава молба няма кой да откаже. Затова ви гарантирам, ще се борим за европейско финансиране и ще дофинансираме с пари от държавния бюджет”, обеща пък Лиляна Павлова.

Според Господин Господинов, кмет на община Мъглиж, втори мандат, идеята е,  възстановената баня да работи като къпалня, за продължи да изпълнява социалната си функция. Предвижда се след това да се изгради спа център към банята. Стойността на инвестицията е около 3 млн. лв., но ще се търсят начини за финансиране.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама