Нападенията над жени в Кьолн са координирани предварително, смята германският правосъден министър

18:57, 10 яну 16 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нападенията над жени в новогодишната нощ, които шокираха Германия и света са планирани и координирани предварително. Това каза немският министър на правосъдието Хайко Маас в интервю за „Билд“, цитирано от световните агенции. 

"Никой не може да ме убеди, че не е било координирано и подготвено. Моето подозрение е, че датата е избрана нарочно и е бил очакван определен брой хора. Това ще даде ново измерение на престъпленията", коментира Маас пред изданието. 

Според него не е съвпадение, че нападенията са се случили именно около Нова година. "Има подозрение, че е избрана определена дата – когато се събират повече хора на публични места. Тогава случилото се би имало съвсем друго измерение", каза още Хайко Маас.

Той предупреждава, че макар бежанци да са заподозрени от полицията за тези нападения, не бива да се правят изводи за всички бежанци и мигранти, пристигащи в страната.

Според статистически данни равнището на престъпност сред бежанците е същото като това сред германските граждани, отбелязва Хайко Маас и посочва, че няма данни броят на престъпленията да нараства заради притока на мигранти.

Превантивни мерки

Тезата му подкрепя и вътрешният министър на страната Томас де Мезиер, който обяви, че правителството ще внесе мерки за сигурност заради проявата на насилие над нежния пол в различни градове в страната.

„Длъжни сме да направим всичко необходимо, така че такива инциденти като в Кьолн повече да не се повтарят. Става въпрос за превантивни мерки, повече видеонаблюдение на площадите, където се събират много хора, засилено присъствие на полицията на улиците, по-бързо съдебно производство и по-тежки наказания“, каза де Мезиер в интервю за „Франкфуртер Алгемайнен Зонтагцайтунг“.

Той съобщи още, че двамата с правосъдния министър Хайко Маас обсъждат „какви изводи трябва да бъдат направени“ от случилото се в Кьолн.

Томас де Мезиер също призова обществото към толерантност и определи твърденията, че случилото се е доказателство, че бежанците не могат да бъдат интегрирани в германското общество като "пълни безсмислици".  Според него крайнодесните партии в страната се възползват от събитията в Кьолн за пропаганда. Маас определи действията им като "безсрамни" и насаждащи омраза.

Полицията в Кьолн съобщи, че броят на жалбите за нападения е достигнал 379, като само за ден в петък са подадени нови 50 сигнала. По-рано властите в Германия признаха, че повечето заподозрени и разпитани са имигранти, кандидати за убежище в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама