Калфин ще обяви промените в инвалидните пенсии след разговор с Москов

18:49, 10 яну 16 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стрес тестът на пенсионните фондове започва в началото на годината, но като цяло частните пенсионни дружества са стабилна система. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин в предаването на Канал 3 „Беновска пита“.

Калфин обяви още, че съвсем скоро ще станат ясни промените в инвалидните пенсии. Той уточни, че преди да ги обяви ще проведе разговор със здравния министър Петър Москов.

Социалният министър коментира и промените в услоявията са получаване на майчинските надбавки, като призова семействата да запознаят с графиците за пререгистрация. Припомняме, че родителите, които са подали документи преди 28 юли 2015 г., трябва да подадат нови декларации, за да продължат да получават детските добавки. Това се случва след влизането в сила на законовите промени, според които вече ще се отчита общият доход на родителите, които живеят на семейни начала и нямат сключен брак. Досега се взимаха доходите само на единия родител.

„По новия закон вече за семейство се признават не само тези, които са женени, а и живеещите на семейни начала. Не е нормално да бъдеш наказан, ако си се подписал в гражданския регистър. Тук търсим повече справедливост, затова трябва да има преподписване. Направили сме график, така че няма да има струпвания“, обясни Калфин.

Той добави, че вече е изготвена и годишната програма на Националния съвет за тристранно сътрудничество, която също скоро ще бъде подписана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама