Кунева се надява ДСБ да се върне във властта

15:58, 10 яну 16 / Политика 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДСБ сe осъзнаха, че са направили политическа грешка и вероятно ще направят стъпки, за да коригират поведението си. На мен никак не ми харесва ситуацията, в която ДСБ представя публично, че имаме един съпредседател на парламентарната група от "радикалното добро" и един друг, "на който му се остава във властта". Считам, че г-н Кънев трябва да се извини на г-н Зеленогорски за това положение.

Това заяви вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева в ефира на БНР във връзка с предстоящото подписване на ново коалиционно споразумение между Реформаторския блок и ГЕРБ.

Според нея Найден Зеленогорски е изнесъл тежестта на изборите заедно с колегите от СДС и другите партии в блока. Сега те били изкарвани укорими затова, че виждат потенциал в това управление да направи още добри неща за страната.

По думите ѝ голяма част от членовете и симпатизантите на ДСБ виждат потенциал за реформи в управлението и не споделят напълно мнението на ръководството за излизане в опозиция. Като пример посочи, че Москов e останаl в състава на кабинета като министър на Реформаторския блок и каза, че не може да продължава това двойствено положение със съпредседател на парламентарната група на РБ, обявил се в опозиция. Тя бе категорична, че който подкрепя управлението, следва да подпише декларацията, на базата на която ще се подпише анекса за управленските приоритети в следващия сезон.

„Анексът на коалиционното споразумение между Реформаторския блок и ГЕРБ цели по-амбициозни резултати в ключовите сектори като съдебна реформа, борба с корупцията, енергетика, здравеопазване, образование, пенсионна и административна реформи. Не става въпрос за нови приоритети, а за нещата, върху които беше сключено първоначалното споразумение в края на 2014 г., но с конкретни стъпки, които да се отчитат периодично“, обясни вицепремиерът.

Сред важните реформи, които трябва да бъдат стимулирани чрез анекса с ГЕРБ, Кунева посочи антикорупционния закон, изборното законодателство, съдебната реформа. По думите ѝ антикорупционният закон е важна носеща конструкция на политическите закони у нас.

„България не е по-корумпирана от редица други държави, в това число и в региона, според официалните международни критерии, но ние имаме нужда от повече – от здрави български институции и да се ангажират достатъчно политици с голяма подкрепа за антикорупционните мерки“, каза още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама