Американско издание определи Ирина Бокова като най-силна кандидатура за шеф на ООН

15:49, 10 яну 16 / Свят 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американското издание „Дипмолатик куриър“ определи Ирина Бокова като най-силния кандидат от Източна Европа, който може да оглави ООН.

Мандатът на сегашния генерален секретар на Органзацията Бан Ки Мун изтича тази година, а заради ротационния принцип наследникът му трябва да бъде от Източна Европа.

"Дипломатик курирър" определя извода си на база на оценка на споменаваните източноевропейски кандидати за поста, като взима предвид множество критерии, сред които лидерски качества, управленчески способности, опит в международните отношения, опит в ООН, езикови способности, приемливост за петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Общата оценка на Ирина Бокова е 4,5, при максимално възможна 5. След оценяването по всички критерии, изданието смята, че най-големият проблем за българката ще бъде мобилизирането на достатъчна вътрешна подкрепа в България. "Дипломатик куриър" изброява и останалите потенциални кандидати за генерален секретар на ООН от Източна Европа, като най-висока оценка, след тази на Бокова, изданието дава на бившия президент на Словения Данило Тюрк.

Изданието припомня, че потенциалните кандидати ще преминат през подробна проверка от страна на страните членки на Съвета за сигурност на ООН и през изслушване за позицията им по най-важните световни проблеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама