ГЕРБ няма да подкрепи Плевнелиев за втори мандат, смята политолог

15:20, 10 яну 16 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Президентът Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат, тъй като е много малко вероятно ГЕРБ да издигне кандидатурата му, а без подкрепата на партията сегашният държавен глава не би могъл да достигне дори и до балотаж”. Това заяви политологът Димитър Ганев в ефира на БНР.

Анализаторът смята, че решенията за кандидатурите за президент ще зависят до голяма степен от социално-икономическата и политическата конюнктура през следващите 6 месеца. Ако в този период икономическото развитие се влошава, социалното напрежение ескалира и има разместване на пластовете в парламента, политологът не изключва и провеждането на президентски и предсрочни парламентарни избори  по формулата „две в едно“.

В коментар за процесите в Движението за права и свободи специалистът по политически мениджмънт заяви, че процесът на еманципация на бившия лидер на ДПС Лютви Местан от почетния председател на движението Ахмед Доган е протекъл със сигурната подкрепа на Република Турция. “Ако Местан можеше да нанесе тежък удар на ДПС – вече щяхме да виждаме първите индикации за това”, смята Димитър Ганев.

Политическият анализатор очаква нов тип и модел на лидерство на Движението за права и свободи. Според него е вероятно начело на партията да бъде поставен слаб председател с не много силни позиции сред структурите и в ръководството, който е много по-лесно манипулируем. Пример за такъв тип лидерство според Ганев би била депутатът в Европейския парламент Филиз Хюсменова.

Политологът отбеляза, че в последните седмици българският министър-председател Бойко Борисов е бил принуден да вземе страна по отношение на събитията, свързани с Движението за права и свободи. Според Ганев премиерът не се е поддал на натиска от Давудоглу и Ердоган и, без да взема категорично страна публично, всъщност е застанал зад Доган и новото ръководство и по тази причина не е сериозно да се очаква ДПС да засили опозиционните си действия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама