Клуб на активните младежи е създаден в Николово при работа по проект

13:38, 10 яну 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заключителната пресконференция по проект “Активни младежи за активни читалищa” се проведе днес в Русе. Той e финансиран по Програма за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Бенефициент е Народно читалище (НЧ) “Пробуда-1901 г.” в Николово, в партньорство със сдружение „Мулти Акт”. Проектът е в тематична област “Демокрация, права на човека и добро управление”, като основният му приоритет е „Подпомагане на активното гражданство”. Той цели насърчаване и подобряванена гражданското включване на читалищата и неправителствените организации, като специфичните цели са активиране на младежкото общество в малките населени места и включване на младежите в каузите на читалищата и неправителствените организации.

В рамките на проекта се проведе обучение на служителите на 12 читалищата от малките населени места в Русенска област (селата Николово, Сандрово, Басарбово, Семерджиево, Хотанца, Ново село, Червена вода, Просена и Бъзън, град Мартен и кварталите на Русе Средна кула и Долапите) за повишаване на компетентностите им за насърчаване на младежката активност и доброволчество, както и включването на младите хора в каузите на читалищата.

Беше проведено също и обучение на 15 младежи от 16 до 29 години от Николово за активно включване в обществения живот, като в рамките на проекта те осъществиха своята първа доброволческа инициатива, свързана с борбата против СПИН. Младежите вече обсъждат идеи за бъдещи инициативи и проекти.

Като част от проекта беше създаден Клуб на активните младежи към Читалището. За целта кметството на село Николово отстъпи на читалището право на безвъзмездно ползване на 130 кв. м зала, която беше изцяло обновена и пригодена за нуждите на младежкия клуб.

В края на проекта беше направена среща между членовете на новосформирания клуб и младежи от населените места, чиито читалища са включени в проекта, на която младите хора бяха стимулирани да обменят опит и идеи за бъдещи инициативи и проекти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама