Париж си спомня за жертвите на тероризма (СНИМКИ)

12:52, 10 яну 16 / Свят 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес е кулминацията на събитията, които се организират цяла седмица в Париж в памет на жертвите на терористичните атаки във френската столица от януари и 13 ноември 2015-а година.

Хиляди парижани се събраха на Площада на Републиката, където с тържествена церемония в присъствието на президента Франсоа Оланд, премиера Манюел Валс, кметът на Париж Ан Идалго, семействата и близките на загиналите, пострадали и всички, присъствали на атентатите, за да отдадат почит на невинните жертви на тероризма.

Събитието се провежда година след Марша на солидарността от 11 януари 2015 на същото място, Площада на Републиката, където се събраха над 1 милион души и десетки държавни и правителствени ръководители.

Президентът Франсоа Оланд и кметът на Париж Ан Идалго ще открият паметна плоча за жертвите на всичките нападения пред "дървото на спомена" - специално засаден 10-метров дъб - един от символите на републиката.

Освен химна на Франция "Марсилезата" прозвуча и песента "Една неделя през януари", с която френският певец Джони Холидей увековечи историческия митинг на французите преди година, който обедини редици държавни лидери срещу терора. На церемонията ще бъде засаден дъб, прочитане на текст от Виктор Юго и отново песен на френската армия.

Втора церемония вечерта в присъствието на кмета на Париж Ан Идалго ще освети дъба и статуята, в 18:30 българско време на площада да бъдат запалени свещи.

Церемонията се излъчва на голям екран на площада.

Изборът на Джони Холидей, с който екипът карикатуристи на "Шарли ебдо" често се шегуваше изненада френските медии. Вероятно Джони е бил избран от екипа на кмета на Париж Ан Идалго, заради факта, че старият рокер, който все още е изключително популярен, е "гласът, който въплъщава Франция", пише "Фигаро".

Церемонията ще премине при обичайните вече строги мерки за сигурност в продължаващото извънредно положение. 

Междувременно стана известно, че нападателят на полицейски участък в Париж в четвъртък, точно в годишнината на атаката срещу "Шарли ебдо", който бе застрелян от полицията, е пребивавал в център за бежанци в Германия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама