Щяло да има истинско състезание за нов председател на ДПС, увери Кърджалиев

12:51, 10 яну 16 / Политика 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новият председател на Движението за права и свободи този път щял да бъде избран на състезателен принцип, увери депутатът и член на Централния съвет д-р Тунчер Кърджалиев. Преди дни изгоненият Лютви Местан призна, че е бил “посочен” за председател, а реална надпревара не е имало. Изборът ще бъде направен през април на Национална конференция, а до тогава ще управляват тримата съпредседатели.

Още утре пък Местан, заедно с петимата народни представители, които го подкрепят, ще подадат заявления за напускане на парламентарната група, съобщи Хюсеин Хафъзов в ефира на БНР. Те обаче няма да излязат от Народното събрание и ще останат независими депутати. От своя страна Кърджалиев припомни, че напускащите групата не са членове на ДПС, а са част от т.нар. “гражданска квота” в партията.

“Политическият елит на партията, за голямо съжаление, направи един сериозен отстъп от идеите, от които и чрез които ние не само печелехме доверие на избори, но и същевременно правехме политика. Лично аз съм имал възможности и поводи в региона най-вече за критикувам партийната линия по отношение на обвързаността й не казвам олигархични, а с бизнескръгове”, обясни решението Хафъзов.

Според Кърджалиев причините за отстраняване на Местан не се коренят в прочетената от него декларация за сваления руски бомбандировач. “В последните месеци той не излъчва енергия, свързана с избирателя, според мен, има самочувствие на безгрешен, надменност до комуникация с назидателен тон и няма как който и да е човек да не се отчуждава от  колективните органи - всичко това беше последвано от трудно позициониране на партията до редуциране на партньори, както и до дефицит на доверие - заради това и в такова деликатно положение беше партията без ясна идентификация по оста опозиция или управляващи”, каза той.

Напускащият Хафъзов пък обвини ДПС в недемократичност. “Няма партийно тяло, а единна партийна мисъл. Партийното тяло е митологема”. Той съзря и конспирация в евроатлантизма на почетния председател д-р Ахмед Доган. “Една евразийска държава е поискала да сме член на ЕС и НАТО, за да бъдем троянски кон. Как Ви звучи тази конспирация?”, попита той. И допусна, че речта на Сокола е заявка, че ДПС ще има нова линия, която “няма да бъде чак толкова европейска”.

Хафъзов постави под съмнение и разговор на турския премиер Ахмет Давутоглу с българския му колега Бойко Борисов.

“Ако наистина е проведен разговор между министър-председателя на Република Турция с премиера на нашата страна дали е имало някакво искане от страна на министър-предедателя господин Ахмет Давутоглу или натиск, или е бил проведен разговор от съвсем друго естество - трябва да си мерим думите, защото знам каква е дипломацията в Турция, знаем, че професор Давутоглу е бил външен министър - един дипломат, който много добре най-вероятно си мери приказките и знае какво, как и от кого да поиска”, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама