Лидия Делирадева: Идеята за базов доход е невъзможна у нас, ако управлява представителната демокрация

09:47, 10 яну 16 25 1827 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Идеята за безусловен базов доход е абсолютно невъзможна в България, ако продължава да управлява представителната демокрация. Това коментира в студиото на Нова телевизия съпредседателят на Съюза за директна демокрация Лидия Делирадева.

В основата на идеята за базов доход е на двама професори, които създават Световната мрежа за базов доход, към която се присъединява Европа. Базовият доход е сума, която се полага на всеки един гражданин, който има активна регистрация на територияята на дадена страна. Базовият доход се разглежда като инвестиция на държавата в развитието и образованието на гражданите, обясни Делирадева.

„Социалните помощи са абсолютно безсмислени, защото те не направиха хората по-богати и сигурни, а точно обратното. Базовият доход е сума, която се полага на всеки един български гражданин, който има активна регистрация на територията на България. Колко пари точно ще се получават, ще се изчислява на база на Брутния вътрешен продукт”, обясни още Делирадева.

Събеседник по темата в студиото на Нова беше и бившият социален министър Иван Нейков. Неговото мнение е, че недостатъкът на идеята за езусловен базов доход е нейната универсалност, което според Нейков носи доза несправедливост.

"За да получи някой нещо, някой трябва да му го даде. Тя обаче няма свои пари. Ние обаче вече имаме един вид базов доход. Какво е безплатното задължително средно образование? Каква е разликата между тази нова или модифицирана идея за подпомагане? Това е кешът – даваме се пари, за да се развива. Недостатъкът на тази идея е универсалността й. Не на този, който има нужда, а на всички”, каза Иван Нейков.

Делирадева отговори, че базовият доход не се разглежда като система за равенство, а като стимул за всеки човек да работи, но да не бъде работещ беден.

„Ако това беше утопия и не е възможно, както твърдят политиците на прехода, ние нямаше за 26 години да се убедим, че социална политика у нас няма”, допълни Делирадева.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама