Заключителният концерт на майсторския клас по оркестрово дирижиране и операта „Рита“ предлата на русенци Държавната опера

08:20, 10 яну 16 / Култура 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заключителният концерт на майсторския клас по оркестрово дирижиране и операта „Рита“ предлата на русенци държавната опера през идната седмица.

Първо, на 13 януари русенци ще могат да се насладят на една от най-известните опери на Гаетано Доницети – „Рита“. Тя ще бъде поставена от 19.00 часа в зала „Опера“, под диригентството на Вселин Байчев; състав: Валентина Славова, Александър Баранов и Стефан Пенчев.

„Рита“ е написана през 1843 г. за парижката „Опера комик“, но не е изпълнявана приживе на композитора, който е починал през 1848 г. Премиерата ѝ е на 7 май 1860 г. в Париж, където тя жъне голям успех, разпространил се и зад граница. Той се дължи на великолепната музика, на майсторски изграден сюжет и на малкия брой изпълнители: една жена и двама мъже.

Сюжетът разказва за Рита, която е преживяла множество нещастия – мъжът й се е удавил, къщата й е изгоряла заедно с цялото село, тя е разорена. Тръгнала да търси щастието си от град в град и успява, благодарение на упорития си характер, да се замогне отново. Става собственичка на крайпътен хотел с кръчма, което стопанисва с втория си съпруг Беппе. Него обаче тя държи изкъсо така, както първият й съпруг се е държал към нея.

В заведението пристига непознат пътник – смятаният за удавник Гаспаро, който се връща от Канада, за да намери смъртния акт на жена си Рита, която той счита за загинала при пожара. Гаспаро иска да се ожени за богата жена в Канада, но внезапно се оказва, че законната му съпруга е жива. Пред всеки от тримата изниква дилема: Рита се оказва с двама „законни“ съпрузи, което е незаконно, Гаспаро иска да се отърве от нея, за да се ожени за богаташката, Беппе намира удобен повод да се спаси от тираничната си жена.

Двамата мъже организират игри, победителят от които получава Рита. Това е Гаспаро. Беппе е щастлив и свободен. Но къде са доказателствата за брака между Рита и Гаспаро? Селските регистри са изгорели, но Рита пази копие от брачния си акт. Гаспаро иска да се добере до него и да го унищожи, за да може отново да се ожени. Разиграват се още редица перипетии, но в края всички се съгласяват, че най-добре ще е да остане завареното положение. Гаспаро заминава при своята богата избарнница, а Рита и Беппе продължават своя живот заедно с променени правила в семейството – отсега водещ в брака ще бъде съпругът.

На 15 януари пък в зала Филхармония от 19.00 часа е Заключителният концерт на майсторския клас по оркестрово дирижиране, воден от доц. Кристоф Брунер и доц. Иван Василевски, преподаватели от Висшето училище по изкуствата в Цюрих. В програмата са включени увертюрата към операта „Оберон“ от Карл Мария фон Вебер, Концерт за виолончело и оркестър от Едуард Елгар и Симфония №5 от Пьотр Илич Чайковски.

Кристоф Брунер е роден в Цюрих. Завършил е Музикалната академия в Базел със специалност цигулка и Висшето училище по изкуствата в Цюрих със специалност оркестрово дирижиране. Диригент е на оркестър "Accento" и на оркестър за филмова музика "Tifico". Музикален ръководител е на различни оперни и оперетни продукции.

Иван Василевски е роден в Нова Загора. След завършване на СМУ "Христина Морфова" – Стара Загора, и НМА "Панчо Владигеров" със специалност кларнет, заминава за Швейцария. Там продължава музикалното си образование и завършва академията в Берн и Висшето училище по изкуствата в Цюрих със специалност оркестрово дирижиране. Василевски е диригент на Kammerorchester Neufeld Bern.

Участниците в курса са: Юдит Цендер (Швейцария), Рут Вефлер (Швейцария), Естер Хаарбек (Германия), Мирко Капра (Италия), Франческо Канясо (Швейцария), Андрин Хьолчи (Швейцария), Жером Фалер (Швейцария).

Соло виолончело – Теодора Атанасова. Тя е родена в Пловдив през 1993 г. Започва да изучава виолончело на 9-годишна възраст, а две години по-късно е приета в НУМТИ „Добрин Петков“-Пловдив, където е част от класа по виолончело на Юлия Марковска. От септември 2013 г. Теодора е студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по виолончело на проф. Анатоли Кръстев. 

Днес пък е традиционният новогодишен концерт на Държавната опера, който ще премине под диригентството на Антъни Арморе. Режисьор е Светозар Донев; състав: Даниела Владеску и Стефан Попов от Театъра за опера и балет "Олег Дановски", Констанца, Румъния; Джуян Сон, Корея; солисти, хор, балет и оркестър на русенската операта. Програма: На гости на княз Орловски. Мястото е зала "Опера", а началният час - 19.00. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама