Съдът отмени глоба на екскмета на Добрич за таксите от предучилищните групи в детските градини

08:14, 10 яну 16 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд отмени глоба, наложена на бившия кмет на Добрич Детелина Николова от директора  на Агенцията за държавна финансова инспекция. Тя е била в размер на 200 лева. Наложена е заради това, че Николова, като кмет, е организирала и съставила проект на бюджет на общината за 2012г., като в приходната част е включила неправомерно, като източник приходи от местни такси а именно, такса за отглеждане и възпитание на децата в предучилищна възраст, посещаващи подготвителни групи на целодневните детски градини.

Срещу акта Николова е подала писмено възражение до директора на АДФИ, което е обсъдено, но не е уважено. След като Районният съд е потвърди наложения акт, тя е обжалвала пред Административния съд. ДАС е преценил, че решението на Районния съд е постановено при неправилно приложение на материалния закон. Отчита се, че приетите от Общинския съвет такси за подготвителните групи не противоречат на материалния закон и са съобразени с трайно установената съдебна практика и актовете на Министерския съвет. Въз основа на приетите с наредбата на общината такси, кметът ги е включил в приходната част на проектобюджета за 2012 г., посочва Административният съд.

ДАС е решил, че решението на районния съд е незаконосъобразно, постановено при нарушение на материалния закон. Неправилно районният съд е потвърдил наказателното постановление. Затова Административният съд отменя наказателното постановление и решението на Районния съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.       

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама