Фирма дарила под натиск ваксините за 500 000 лева на здравното министерство, показа спряното разследване на Ахчиева (ВИДЕО)

15:26, 09 яну 16 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавната фирма-производител на ваксини „Бул Био” е дарила под натиск на Министерството на здравеопазването (МЗ) ваксини за близо 500 хил. лева, разкри сваленото от ефир телевизионно предаване „Открито” на разследващия журналист Валя Ахчиева. Става въпрос за партидите с БЦЖ ваксини срещу туберкулоза, изпратени като дарение на Турция, които са били доставени на турското здравно министерство на 17 септември 2015 г.

От здравното ведомство са "натиснали" държавната фирма сама да плати за дарението, обещано от Петър Москов. И така министерството му си спестило около половин милион лева разходи. Друго нарушение, до което е стигнала Ахчиева, е, че част от ваксините са пратени с фалшифициран документ.

БНТ продължава да не излъчва скандалните разкрития, но файлът се появи в интернет. ДАНС и прокуратурата вече водят собствено разследване по казуса.

Ако ваксините не бяха стигнали в Турция на определената от МЗ дата, е щяло „да има последствия” за д-р Димитров, призна той пред Ахчиева в неизлъченото предаване. Управителят на „Бул Био” е бил извикан в кабинета на зам.-министър Адам Персенски да подпише споразумение за дарение от фирмата за Турция в изпълнение на министерско споразумение между България и югоизточната ни съседка. Той обаче е отказал, след което е бил притиснат и подписал, разказа д-р Димитров в неизлъченото по БНТ предаване.

След износът на 100 хил. ампули или 2 млн. дози към Турция на 17 септември, „Бул Био” изпращат фактура до МЗ, с която представят направените разходи, които са около 190 хил. лева, и очакват изплащането им. Общата стойност на разходите по партидите към турското здравно министерство е близо половин милион лева, тъй като общият брой на дарените дози е 5 млн., отбелязва Ахчиева.

При журналистическото разследване е установено, че първата партида към Турция е заминала с фалшифициран документ, който представлява сертификат за нея, издаван от Агенцията по лекарствата. Документът представя, че това са наистина БЦЖ ваксини и разрешава търговията с тях, но той е бил съставен неправомерно, за да може камионът с ваксините да тръгне към Турция 8 дни преди издаването на последния необходим сертификат.

Управителят на „Бул Био” д-р Любомир Димитров е поискал от изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата доц. Асена Стоименова през месец август 2015 г. да се съкрати срокът за издаването на сертификати за освобождаване на БЦЖ ваксина. Около месец след това, на 17 септември 2015 г., има положителен отговор за издаването на сертификатите, с изключение на един, който ще бъде съставен след приключване на изследването на ваксината. Камионът с всичките 2 млн. дози обаче тръгва същия ден. За целта е съставен фалшив документ с дата 16 септември 2015 г., с който автомобилът с ваксините да премине през границата. Истинският документ е издаден на 24 септември 2015 г.

„Обадиха ми се и ми казаха от днеска за утре”, каза д-р Димитров пред Ахчиева и допълни, че е поискал от МЗ поне още два дена за опаковането на всички дози, на което му е било отказано. Той уточни, че обаждането е станало на 16 септември 2015 г. от съветника на министър Москов – Тома Томов, който е заръчал да бъдат готови ваксините за износ до другия ден. Последвало е денонощна работа в „Бул Био”, отбеляза той.

На посочената по-горе дата 17 септември камион е тръгнал от София към Одрин, натоварен с 2 млн. дози ваксини, става ясно от отговора на Агенция „Митници” до предаването „Открито”. Във фактурата, с която са изпратени, е отбелязано, че ваксините се даряват на Турция от здравното ни министерство. За тези дарения Агенция „Митници” е уведомена от здравния министър Петър Москов ден по-рано – на 16 септември.

На запитване на народния представител Желю Бойчев относно износът на ваксини Москов отговаря писмено с едно изречение, че няма дарени от МЗ количества ваксини на Турция към дата 2 декември 2015 г. Три месеца по-рано обаче той е разпоредил изнасянето им към Одрин, отбеляза Ахчиева.

Припомняме, че преди празниците БНТ спря излъчването на „Открито“ под претекст, че с оглед на обществения интерес и актуалността на темата за съдебната реформа, ще излъчи посветения на нея първи епизод от "БНТ Такси в Европа".

Водещата на предаването Валя Ахчиева се усъмни в мотивите на медията. Тя обясни в интервю пред София topnovini.bg, че разследването е трябвало да се излъчи веднага, защото разкрива как партида от ваксините е заминала за турската страна с фалшиви документи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама