Обявиха номинациите за британските филмови награди

15:08, 09 яну 16 / Свят 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лентата за Студената война „Мостът на шпионите“ на прочутия режисьор Стивън Спилбърг и разказът за любовта между две жени „Каръл“ с участието на Кейт Бланшет и Руни Мара получиха най-много номинации за наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство БАФТА, наричани още „бринатнските Оскари“.

Двете ленти ще се съревновават в общо девет категории. С най-много номинации са още "Възвръщенецът" с участието на Леонардо ди Каприо, който ще се бори в осем категории. "Лудият Макс: Пътят на яростта" е със седем номинации, „Марсианецът” с Мат Деймън и „Бруклин” с по шест и „Големият залог”, „Момичето от Дания” с Еди Редмейн и „Ex Machina: Бог от машината” с по пет.

Категориите

В категорията "най-добър филм" номинации получиха "Големият залог", "Мостът на шпионите", "Каръл", "Завръщането", "Спотлайт", а за отделната категория за най-добър британски филм - "Момичето от Дания", "Ex Machina: Бог от машината" и "Бруклин", документалният "Ейми", "45 години" и "Омарът".

В категорията за най-добър режисьор бяха номинирани Стивън Спилбърг за "Мостът на шпионите", Тод Хейнс за "Каръл", Алехандро Гонсалес Иняриту за "Завръщането", Адам Макей за "Големият залог" и Ридли Скот за "Марсианецът".

БАФТА за най-добър актьор си оспорват Еди Редмейн ("Момичето от Дания"), Брайън Кранстън ("Тръмбо"), Леонардо ди Каприо ("Възвръщенецът"), Мат Деймън ("Марсианецът").

В категорията за най-добра актриса са номинирани Алисия Викандер ("Момичето от Дания"), Бри Ларсън ("Стаята"), Кейт Бланшет ("Каръл"), Маги Смит ("Дамата от караваната") и Сирша Ронан ("Бруклин").

Филмите с най-големи приходи в британските киносалони бяха пренебрегнати от британската филмова академия. "Междузвездни войни: Силата се пробужда" получи четири номинации - за дизайн продукция, звук, музика и визуални ефекти, а последният филм за Джеймс Бонд "Спектър" не получи нито една номинация.

Наградите БАФТА, както и тези за "Залтен глобус" са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното - наградите "Оскар".

Кинокритиците смятата, че най-големи са шансовете на "Мостът на шпиоинте" с Том Ханкс, "Каръл" с Кейт Бланшет и "Възвръщенецът" с Леонардо ди Каприо.

69-тите награди БАФТА ще бъдат връчени на 14 февруари в Кралската опера в Ковънт Гардън, Лондон, като церемонията за пореден път ще бъде водена от британския комик Стивън Фрай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама