Три случая на туберкулоза регистрира РЗИ-Бургас за седмица

14:36, 09 яну 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три случая на туберкулоза е регистрирала Регионалната здравна инспекция в Бургас за периода 28 декември 2015 година – 3 януари 2016 г. Това показа справка на Topnovini.bg. Така болните са се увеличили с един, след като за предходния период (21 – 27 декември) те са били двама.

Туберкулозата  е хронично протичащо, специфично възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата. Предава се от човек на човек. Дихателните пътища представляват най-важната входна врата при заразяване. Заразяването от туберкулоза може да стане и при консумация на прясно мляко от болни крави и негови субпродукти – прясно сирене, извара, масло.

Предразполагащи фактори са непълноценното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето.

За времето от 28 декември 2015 година до 3 януари 2016 г. РЗИ- Бургас е регистрирала и 9 случая на варицела, както и 8 на ентероколит. Наблюдава се скок на болните от остри респираторни заболявания. За предходния период те са били 125, а сега са 149. Здравната инспекция отчита и 4 случая на ротавирусен гастроентерит, а също и един – на вирусен хепатит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама