Рушен Риза: Не очаквам разцепление на ДПС

14:36, 09 яну 16 / Политика 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Не очаквам никакво разцепление. Организацията е единна и плътно стои зад своя естествен лидер Ахмед Доган. Хората са доволни от това сплотяване, което се получава в момента”, каза в Шумен един от тримата председатели на Движението за права и свободи Рушен Риза.

Председателският съвет на ДПС - Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, е в Шумен за участие в разширено заседание на областната структура на партията, което се провежда в Гранд хотел “Шумен”.

На въпрос очаква ли ДПС отлив на избиратели, Риза отговори: “Всичко е възможно. Всяко откъсване води до някакво намаление на гласовете, но от друга страна може да има увеличение от други компоненти на етническия състав на избирателите. Не можем да кажем, че няма да имаме загуба, но ние ще се борим да си увеличим гласовете. Това което се случи, не се приема като нещо фатално. Това е може би нещо, което трябваше да се случи. Имаше напрежение вътре в партията. Хората са наясно защо се случиха тези промени. Въпроси от страна на структурите за промяната няма, а ние разясняваме какви са причините това да се случи”.

“Автентичната парламентарната група на ДПС в момента придоби своя окончателен вид и ние ще продължим да работим в рамките на 43-тото Народно събрание съобразно нашата програма, нашите приоритети, нашият политически профил, който остава непроменен”, каза Четин Казак.

“Депутатите, които се отделиха от ДПС, не са били членове на партията и не са били издигани от структурите на ДПС. Така че за отцепление не може да става дума. Призивът ни към тези депутати е да напуснат и Народното събрание, защото те не са били избрани мажоритарно, а са избрани като част от листата на ДПС и избирателите са гласували за ДПС. Ако искат да бъдат принципни трябва да поискат самостоятелен вот на доверие от избирателите, отделно от нашите листи. Оставяме на тяхната съвест това решение дали да напуснат Народното събрание”, допълни Четин Казак.

Попитан за политическата ситуация в момента и дали са възможни предсрочни парламентарни избори Казак отговори: “Не е тайна, че общественото недоволство расте. Цените се повишават още в началото на годината. Ние ще следим внимателно процесите. ДПС винаги е готова за избори – било то предсрочни, било то редовни. Ако се предизвикат предсрочни избори, ние ще участваме в състояние на пълна готовност и мобилизация. Не мога да гадая дали ще има предсрочни избори, но нищо не е изключено в политическите процеси в България”.

Мустафа Карадайъ заяви в Шумен, че от досегашните проведени заседания на областните съвети структурите са единни и са доволни от решението за отстраняване на Лютви Местан. “Всички са наясно с мотивите за това решение. Безспорно в срещите ни в местните структури това е въпрос, който се обсъжда и анализира, за да не се правят такива грешки занапред”, допълни Карадайъ.

“Лично аз се чувствам като част от една голяма система и това е ДПС. И за да може системата да функционира, различни хора заемат различни длъжности в различно време. Сега ние тримата заемаме определена длъжност за определено време с определена мисия – провеждане на Национална конференция на ДПС и заемаме тази длъжност съгласно устава на партията. На въпрос очакват ли се промени в устава на партията Карадайъ отговори, че уставът, програмните документи ще се разглеждат на Националната конференция, която сега се подготвя. Ще се събират предложения от местните структури и от Централния съвет, ще има работни комисии”, добави Карадайъ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама