Новото ръководство на Каварна е против продажбата на общинска собственост

11:57, 09 яну 16 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 „Убеждението – моето и на екипа, е, че не трябва да продаваме общинска собственост”, заяви пред Topnovini.bg кметът на Каварна Нина Ставрева. Този въпрос, според нея, е много болезнен за каварненската общественост, тъй като през последните години е имало масови продажби на общински имоти – парцели, земеделски земи и други общински терени.

Тя уточни, че позицията на общинското ръководство не означава, че в рамките на мандата въобще няма да има продажби. „Такова категорично изявление не бива да се прави, защото не знаем как ще се стекат нещата, но, принципно сме против продажбата на общинска собственост”, каза Нина Ставрева. И допълни, че би било добре, ако има възможност за увеличаване на общинската собственост.

Предвижда да се пристъпи към прекратяване на някои от общинските дружества и създаване на общински предприятия, в които да се акумулира общинска собственост.

„В момента има действащи общински дружества, които са на подчинение на Общинския съвет и всъщност кметът няма оперативно и реално управление на дейността им. Отчетите им не са добри, работят на загуба. Така че, смисъл от търговски дружества общината няма. Още повече, че, за да им възложи Общината дейност, трябва да се проведат обществени поръчки”, обясни Нина Ставрева. Според нея, общинските предприятия ще дадат възможност служителите им да могат да извършват ниско строителство, частични и текущи ремонти, без да се провеждат обществени поръчки. По този начин ще се осигурява заетост на хората от Каварна, смята Нина Ставрева.

Предвижда се през 2016 г. да бъдат  създадени нови общински предприятия. Според кмета, сегашните дружества, без „МБАЛ Каварна”, трябва да прекратят дейността си. Едното е „Бизоне”, което извършва комунални дейности, а другото -  „Хотел Каварна”, което се занимава изцяло с туристическа дейност, но трупа загуби от дейността години наред. След като мине на друго подчинение, има добра организация и контрол върху свършената работа, мисля, че резултатите от дейността на този хотел ще са съвсем други, смята кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама