АДФИ откри пет нарушения при поръчката за лимузината на кмета на Балчик

11:05, 09 яну 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пет нарушения е открила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) при проверката на законосъобразността на покупката на лимузината на кмета на Балчик Николай Ангелов, която струва близо 150 000 лева.

Според отчета за финансовите инспекции през четвъртото тримесечие на миналата година, АДФИ е проверявала извършените през 2012 г. разходи за доставка на лек автомобил на стойност 149 988 лева. Проверявано е спазвана ли е нормативната уредба в областта на обществените поръчки.

От доклада на агенцията става ясно, че са установени пет нарушения. Едното е по чл. 25, ал. 5 от ЗОП, според който възложителите нямат право да включват в решението, обявлението или документацията условия или изисквания, които дават предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки и които не са съобразени с предмета и количеството или обема на обществената поръчка. Другото нарушение е на чл. 41, ал. 2, а именно, че възложителят е длъжен да сключи договор, който съответства на приложения в документацията проект, допълнен с всички предложения от офертата на участника, въз основа на които е определен за изпълнител. Има установени и три нарушения на чл.  69, ал.1, който касае причините, поради комисията предлага за отстраняване от процедурата на участник.

За установените нарушения АДФИ е съставило един акт, а несъставените актове са 4, става ясно от доклада. Посочено е, че не са нанесени вреди от сделката.

Припомняме, че разследване на Нова тв показа, че рекордьор с най-скъпата кола сред кметовете у нас, закупена през последния мандат, е кметът  на Балчик Николай Ангелов, който се вози в лимузина за 150 хил. лв. Според градоначалника, за по-малко пари такъв автомобил няма, а общината имала нужда от представителен автомобил. В обществена поръчка били посочени характеристиките на точно определен автомобил. Сред екстрите на колата БМВ е мултифункционален кожен волан с бутони за смяна на скоростите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама