Веселин Стоименов е бил в периферията на обкръжението на Георги Илиев, според полк. Ботев

09:11, 09 яну 16 25 861 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 „Личност като Васьо Дебелия не беше позната фигура, беше някъде съвсем в периферията на това, което се извършваше по времето на Жоро Илиев”. Това каза бившият директор на „Тежки престъпления" полк. Ботьо Ботев, който е работел по неразкритото убийство на шефа на ВИС-2 Георги Илиев, в сутрешния блок на Нова ТВ относно информацията, че убитият Веселин Стоименов е близък до Илиев. Той допълни, че около Илиев е имало много близки хора, а Дебелия не е бил важна стъпка в бизнес престъпните отношения.

Припомняме, че 53-годишния Веселин Стоименов, който се счита за ликвидатор на ВИС-2, беше убит със седем куршума вечерта на 7 януари в София близо до комплекс „Макси”.

По думите на полк. Ботев е прекалено рано да се правят изводи за убийството. Нищо не може да бъде изключено на един такъв етап в разследването, каза още той. Според него изводите, постановката, начина на извършване, поведението на извършителите насочват към поръчково убийство.

„Всяка една информация, която би излязла, би попречила в хода на разследването”, затова трябва много внимателно да се оперира с предоставянето на такава, подчерта полковникът.

За престъплението той каза, че то е подготвено доста добре, по стандартите, като посочи, че има доста добра прецизна подготовка, която може да се организира за сериозни накърнени бизнес нарушения.

Инвестициите на ВИС-2, които Стоименов е управлявал по Черноморието, са на други хора, каза още бившият шеф на „Тежки престъпления”. По неговите думи, докато Жоро Илиев е бил жив, всичко е минавало през неговото ръководство, но след това нещата се променят и те отиват в ръцете на други хора.

При убийството на Жоро Илиев е имало минимум 100 човека, които да искат да го убият, предизвиквайки той гнева и отмъщението им. Така сравни той двете деяния, когато се говори за тезите и версиите за намиране на извършителите.

Относно версията, че нападателите на Стоименов са действали заради нарушени финансови или икономически интереси, той отбеляза, че версиите не разкриват едно такова убийство.

„Към момента няма условие за развиване на подобни брутални нагли намерения, каквито е имало в миналото, защото много от участниците тогава разбраха, че с бухалки бизнес не се прави”, каза той. Съвременните поръчители са известни в обществото и много от тях дърпат конците, допълни той и отбеляза, че някои от тях живеят в Дубай, а други са се върнали в България.

Разкриването на убийство е в айсбергът работата на криминалната престъпност, където трябва да работят най-подготвените професионално хора, каза полк. Ботев. Според него всяко едно убийство понякога се явява изключително трудно за разкриване.

За неразкритото отнемане на живота на Георги Илиев, той сподели, че е имало основание, факти и база, на която да се стъпи и да се стигне до извършителите, но нещата са се провели непрофесионално в последствие. Той отбеляза, че в хода на по-нататъшното разследване са попречили твърде отговорни личности с тяхната липса на професионален опит и виждане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама