Холандският посланик: Има натиск върху холандски компании да не инвестират в бизнеса с недвижими имоти

21:53, 08 яну 16 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Корупция и натиск върху холандски компании да не инвестират в бизнеса с недвижими имоти в България. Такива оплаквания е получил посланикът на Холандия у нас Том Ван Оорсхот. В интервю пред „Клуб Z” той заяви, че основната причина чуждестранните компании да избягват страната ни е недостатъчното върховенство на закона.

„Ясно е, че все още нещо не достига във върховенството на закона и в съдебната система в България. В Холандия върховенството на закона е на особена почит, защото ние смятаме, че това е крайъгълният камък на всяка демокрация и основа на икономическата система. Ако не можете да разчитате на върховенството на закона и съдебната система, няма да можете да правите бизнес“, категоричен е посланикът.

Оорсхот подчерта, че твърдо подкрепя съдиите в искането им за дълбоки реформи в съдебната система.

„Радвам се, че новоназначената министърка Екатерина Захариева е съгласна с нас, както беше и предшественикът й Христо Иванов. Тя също вижда необходимостта от съдебни реформи. Защо нещата не стават толкова бързо и толкова добре - това не знам. Мисля, че и Иванов, и Захариева са много смели в насърчаването на реформите. Има спешна необходимост от тях, защото България губи пари, забавя икономическото си развитие и изостава от други страни членки“, заяви още посланикът.

Според него бившият правосъден министър Христо Иванов е „свършил работата си по най-добрия начин“, но е подал оставка, за да не наруши принципите си.

„Той направи много добри предложения. Но не можа да приеме, че неговите поправки бяха поправени още веднъж. Той си свърши работата по най-добрия начин и аз искрено съжалявам, че си подаде оставката“, каза Оорсхот.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама