Според общинската структура на БСП Oбщина Разград се управлява непрозрачно и некомпетентно

19:21, 08 яну 16 / Политика 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От старта на новия мандат Община Разград се управлява непрозрачно и некомпетентно, каза на пресконференция общинският съветник от БСП и общински лидер на партията Елка Неделчева. Тя посочи, че кадровата политика на кмета Валентин Василев предизвиква много сериозни въпроси, като защо първите освободени от работа общински служители са двамата домакини на хижата на общината и как е избран назначения на тяхно място служител? Колко средства са вложени за спешни ремонти, за какво се използва в момента хижата и как се отчитат мероприятията и нощувките в нея?

Другият въпрос, на който от БСП искат отговор е на какъв принцип се подбират хората, които получават предизвестия за освобождаване от работа по чл. 331 от Кодекса на труда. Неделчева отбеляза, че 90 процента от общинските служител, които са получили предизвестия за напускане на работа са по този член.

Лидера на левицата в Разград отбеляза, че повечето от тези хора не са на ръководни длъжности, а са редовни служители на трудови договори. По думите й те не са партийно обвързани, не са имали забележки или оплаквания от граждани за качеството на своята работа, между тях има майки с деца или пък с ученици или студенти. „Всичко това ни навежда на мисълта, че тези уволнения са породени от домогванията на приятелския и партийния кръг на новия кмет до работните места на уволнените”, коментира Неделчева. Още повече, че на всички запитвания кои са хората, назначени на мястото на вече освободените, отговор не се дава, каза още тя.

Общинският председател на БСП подчерта, че общинската администрация не е собственост на кмет, партия или определени групировки и добави, че хората, които работят там в по-голямата си част са професионалисти, създадени с годините и преминали през многократни атестации, обучения и квалификации.

Елка Неделчева заяви, че общинските съветници от БСП ще отправят запитване за точната сума на обезщетенията, които кметът на общината е готов да изплати на уволнените, за да назначи на работа свои приближени съпартийци. Според нея, по групи сметки само на първите около 20 вече освободени или получили предложения за освобождаване служители обезщетенията възлизат на над 50 000 лева. Тези пари по думите на Наеделчева,  Валентин Василев няма да плати от джоба си, те са от общинския бюджет и според левицата това са най-безполезно и безотговорно изхарчените общински пари през последните 25 години. Тя бе категорична, че се очакват и още подобни действия през следващите месеци.

Като пример на некомпетентност и погазване на законите общинският лидер на БСП посочи опита за уволнение на секретаря на кметство Благоево Божидарка Радоева, която не приела предложението за прекратяване на трудовото си правоотношение. „Очаквам с новата структура щатът да бъде закрит и Радоева – освободена, но тука възниква въпросът по какъв критерий кметство Благоево ще бъде лишено от тази длъжност”, обясни Неделчева и запита дали в кметствата в Гецово, Дряновец, Топчии, където кметовете са от ГЕРБ ще остане длъжността секретар.

 Масовите уволнения също се предприемат без спазване на изискванията на законодателството, като се разчита на притесненията и омерзението на хората, подложени на административен тормоз, каза още Неделчева. Тя посочи, че един от насрочените за освобождаване специалисти е юристът Добрин Добрев. Той е лидер на областната младежка организация на БСП, председател на инициативния комитет за издигане на кандидатурата на основиня опонент на сегашния кмет.

 Неделчева обясни, че като служител Добрев е безупречен в работата си, въпреки че работи в един от най-невралгичните и натоварени отдели – този за обществените поръчки. Тя счита, че може би точно този специалист трябва да бъде отстранен от достъпа до информация как кмета ще се разпорежда с обществените средства.

 „За нас саморазправата с него заради политическите му убеждения е много стряскаща, защото според нас тя е сигнал към всички млади хора в общината да не се интересуват, да не участват в политическите и демократични процеси, освен ако не са от „правилната” партия”, каза Неделчева.

Тя бе категорична, че  за 25 години управлениe в общината нито един кмет или друг ръководител не си е позволявал политически репресии към служителите.

Елка Неделчева заяви още, че откакто е встъпил в длъжност кметът Валентин Василев не е провел нито една оперативка с ръководните кадри, на които да се поставят и обсъдят задачи и предстоящи ангажименти.

„Очевидно е, че не притежава качествата на добър ръководител на общинската администрация, след като не знае как да организира нейната работа”, каза тя.

Неделчева обясни, че за да получат мнението или указанията му по даден проблем, общинските служители трябва да ползват като посредници заместниците му или други негови приближени. По думите й докладни записки, документи за подпис, финализирани обществени поръчки, договори и др. чакат със седмици неговата заместничка да му свърши работата.

 „Оставаме с впечатлението, че новоизбраният кмет на Разград няма представа какви са изискванията, отговорностите и задълженията му на този висок пост”, допълни Елка Неделчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама