Излезе ново издание на "Моята борба" на Хитлер

18:59, 08 яну 16 / Свят 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес в Германия се продава ново издание на книгата на Адолф Хитлер „Моята борба“, в която той излага идеите си за развитието на Германия след Първата световна война. Изданието излиза за първи път от 1945 година насам, предадоха световните агенции. Това се прави с възпитателна цел, за да разбие мита около нацисткия диктатор, обясниха властите. Досега правата върху нея бяха собственост на провинция Бавария, но валидността им изтече и от 1 януари те вече са публична собственост.

Издаването на оригиналния текст остава забранено и подлежи на съд за насаждане на расова омраза, но в Германия вече е разрешено книгата да се публикувана, придружена от коментари. Новото издание носи името „Моята борба. Критично издание”."Изключително важно е непрекъснато да бъдат деконструрирани Хитлер и неговата пропаганда и така да се премахва символичната сила на тази книга", обясняват от мюнхенския Институт за съвременна история, отпечатал книгата.

Публикуването на книгата се възприема нееднозначно и критици на това решение смятат, че въпреки всичко книгата ще подпомогне разпространяването на краяно дясна екстремистка идеология, допълва ДПА.

Цялото издание в два тома включва 3500 исторически бележки и е общо 1948 страници. Ще струва 59 евро.

"Моята борба" е единствената книга на нацисткия диктатор е написана през 1924 – 25 г., докато той е в затвора след неуспешен опит за преврат.

След Втората световна война правителството на САЩ прехвърля авторските права на властите в германската провинция Бавария.От своя страна, баварското правителство не позволяваше десетилетия наред публикуването на "Моята борба" като проява на уважение към жертвите на Холокоста, както и за да предотврати подстрекателства към насилие и разпространяване на омраза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама