Антоний Гълъбов: Декларацията не е единствената причина за отстраняването на Местан

18:36, 08 яну 16 / Политика 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако погледнем датите, те ни казват, че като че ли декларацията за сваления руски самолет не може да е единствената причина за отстраняването на Лютви Местан от ДПС. Това заяви в интервю за София Topnovini.bg политологът доц. Антоний Гълъбов във връзка с вътрешнопартийните проблеми в Движението и отстраняването на Местан от партията.

„Руският изтребител беше свален на 24 ноември, речта на Ахмед Доган е на 17 декември, а тя стана публично достояние на 22 декември. Окончателното решение за отстраняването на Лютви Местан пък беше на 24 декември. С други думи - един месец след тази декларация. Трудно е да се приеме, че единствено и само тя е причина за развилите се процеси. Очевидно е обаче, че декларацията изглежда като възможно обяснение, което беше предложено на публиката“, обясни доц. Гълъбов.

За постигнатите добри отношения с ГЕРБ, с които Местан се похвали, политологът заяви, че ДПС било изградило една стратегия на поведение спрямо управляващата партия, която може би ще претърпи известни промени.

„Въпросът е до каква степен предложенията на парламентарното мнозинство ще бъдат подкрепени от ДПС. Не смятам, че гласуването на Лютви Местан или останалите народни представители, които също напуснаха парламентарната си група, ще се различават съществено от досегашната позиция на ДПС. Интересно е дали ще има ново позициониране спрямо управляващото мнозинство“, подчерта Гълъбов.

По думите на политолога най-важното е по какъв начин ДПС ще преодолее тази криза и какъв ще бъде евентуалният нов политически субект, зад който ще застане Местан.

"Ако това е политически субект, който се опита да излезе извън рамките на етнорелигиозния профил, към който се ориентира и остана ДПС, това би било интересно развитие на ситуацията“, каза още Антоний Гълъбов. 

Цялото интервю с доц. Антоний Гълъбов може да прочетете ТУК!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама