„Кой идиот ти звъни по това време“ на Борисов развесели френските медии

17:13, 08 яну 16 / Любопитно 25 639 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интервюто на премиера Бойко Борисов, публикувано в първия брой за годината на вестник "Труд" привлече вниманието на сайта „Курие ентернасионал". В статия, озаглавена „България, Бойко Борисов, Кой идиот ти звъни по това време?“ с лека ирония авторът на материала разказва за "бисерите" на Борисов.

"Интервютата на българския министър-председател, който не умее да си държи езика зад зъбите, забавляват искрено читателите. Той не ги разочарова и с последното, което даде в началото на годината", пише изданието.

'Курие ентернасионал" преразказва "ударното" интервю, с което в. "Труд" започва 2016-а. "Обширното интервю, гарантира популярност заради култовия езика на Борисов", пише изданието и припомня накратко миналото на премиера, като разказва как той се е изкачил по стълбата на успеха – от бивш охранител през главен секретар на МВР до най-високата позиция във властта.

В статията, разделена на различни теми, медията публикува избрани цитати от последното интервю на българския министър-председател за в. "Труд".

Геополитика

Изданието припомня случаят с руския изтребител, свален от Турция, който постави София в трудно положение. На първо място – заради турското малцинство в страната, от друга гледна точка - заради симпатиите към Русия заради комунистическото минало и заради ролята й в Освобождението, наричайки станата „Големия брат“.

"Българският премиер обяснява, че националните интереси са на първо място", пише изданието. Според Бойко Борисов България е демонстрирала, че е "лоялен член на евроатлантическите организации и че за разлика от други източноевропейски страни, българите не хранят неприязън към Русия, но все пак днес младите хора летят до САЩ и Европа, а не до Москва".

Големите европейски лидери

„Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Дейвид Камерън... всички са „колеги“ за Бойко Борисов“, коментира иронично „Курие ентернасионал" и отбелязва, че отношенията му с германския канцлер са „специални“. "Преди или сред заседанията на Европейския съвет, винаги се срещаме на четири очи поне за 30 минути, за да направим равносметка. Не всички се ползват с такава привилегия", казва гордо Борисов.

„Той има и приятел „Дейвид“, пише още френското издание и припомня скорошната визита на британския премиер Дейвид Камерън у нас. Визитата на Камерън даде възможност на българския министър-председател да поиграе голямата игра: прегръдки на летището, съвместни пресконференции, вечеря в традиционен ресторант с нестинарски танци и най-вече – посещение на границата с Турция, за да се покаже как България изпълнява добросъвестно задълженията си да пази границите на шенгенското пространство, цитира премиера "Курие ентернасионал". "Станахме в 4 сутринта, качихме се на правителствения самолет, а после и на военни хеликоптери. После аз лично карах джипа към планината, а Дейвид беше на седалката до мен – за ужас на охраната". Резултатът: Дейвид Камерън си тръгнал убеден в добросъвестността на България, смята Борисов. "Той дори направи клипове с телефона си, които после показа на колегите в Брюксел. Чудесна реклама за България".

За самотата

Не е лесно да си начело на нестабилно управляваща коалиция. За Бойко Борисов неговата партия - ГЕРБ е полюс на стабилността. Това не му пречи да взима важни решения сам, често късно през нощта, докато гледа "с часове към тавана". В тази самота се ражда силата контрира го главният редактор на в. „Труд“, автор на интервюто, а отговорът на премиера е: „На 100%!“

Най-интересният за медиата акцент от интервюто в моментът, когато Борисов разказва и че има навика да звъни късно през нощта на своите министри или директори на държавни агенции, а когато не му отговорят, им изпраща патрулки, за да ги събуди. "Питам ги: "Спиш ли", а те ми казват: "Не, разбира се, че не", шегува се той, макар че признава, че често чува половинките на министрите да питат: "Кой идиот ти звъни по това време".

За футбола

Борисов разказва, че е изцяло отдаден на своята мисия и нищо не може да го отклони. "Дори футбола?", пита интервюиращият, обръщайки разговора към "малкия грях" на премиера – страстта му към футбола. Изданието припомня, че Борисов, играе в отбора на "Витоша Бистрица", отбор от аматьорската „В“ група и често е сниман в спортен екип по терените на страната. Премиерът прави уговорката, че играе футбол само по два часа следобед и твърди, че той се отдава на любимия си спорт за около два часа по обяд. Българският премиер смята, че това е "единственият му недостатък", завършва "Курие ентернасионал". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама