Пръстовият отпечатък за вход в болниците ще е код от цифри

17:09, 08 яну 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пациентът ще задейства с пръста си уникален личен идентификационен код, а няма да оставя пръстов отпечатък. Това обясниха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса. По-рано днес здравният министър съобщи, че изискването ще влезе в сила през април.

Идентификационният код позволява от името на пациента да бъде извършено плащане НЗОК. Пръстовият отпечатък не се съхранява в електронна памет и не оставя следа в устройството или в софтуера, свързан с него, нито е възможно чрез задействания от него уникален код да се стигне до пациента по обратен ред.

От касата успокояват, че няма никаква възможност през пръстовия отпечатък в идентификационното устройство да се достигне до биометричните данни на пациента, както и до всяка друга защитена лична информация.

Устройствата за снемане на идентификационния код ще се закупуват от аптеките и лечебните заведения. Единственото изискване към тях ще е да могат да осъществяват връзка със софтуера на НЗОК.

Ангажимент на касата е да изготви продукт, който да осигурява максимално широки възможности за свързване с разнообразни такива устройства, за да не затруднява или натоварва излишно аптеките и лечебните заведения, като ограничава техническите изисквания.

Ползването на новата система не предвижда въвеждането на никакви допълнителни законови ограничения и забрани за гражданите и пациентите. Предвидени са възможности за работа на системата и в случаите на затруднен достъп на трудноподвижни пациенти. Базата данни ще разпознава родовата свързаност на родителите с децата им и те ще могат да получават предписаните им лекарства, обясняват още от НЗОК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама