СЕМ все още не е наложил глоба на Петър Волгин, твърди Михаил Миков

17:04, 08 яну 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заплахата за плурализма в обществените медии не е Петър Волгин. Това публикува в профила си във Фейсбук лидерът на БСП Михаил Миков. Коментарът му е в отговор на становището на Съвета за електронни медии (СЕМ) по повод сваленото от ефира на БНР предаване „Деконструкция“.

Припомняме, че ръководството на радиото спря предаването на журналиста Петър Волгин, след санкция от страна на СЕМ заради един от броевете му. Мотивът на регулатора – водещият за пореден път е нарушил разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, като е пренебрегнал плурализма на гледните точки.

Последва протест в негова подкрепа, в който се включиха около стотина фена на Волгин, както и от членове на БСП. Те изразиха недоволството си като обвиниха БНР в налагане на цензура. От своя страна лидерът на БСП Михаил Миков отправи лично запитване към регулатора за мотивите и процедурата, довела до спирането на „Деконструкция“.

В позицията на СЕМ твърдят, че не са настоявали пред ръководството на БНР за спиране на предаването. Освен това подчертават, че генералният директор на радиото не е длъжен да съгласува с регулатора управленските си решение. Казусът със санкцията за БНР още не е обсъждан, пише в официалната позиция на СЕМ. Лидерът на социалистите реагира на отговора на регулатора със следната публикация в социалната мрежа:

„Днес получих писмо от председателя на СЕМ Георги Лозанов, в което ясно е казано, че за сваленото предаване „Деконструкция” на Петър Волгин не е налагана административна санкция за нарушение на Закона за радиото и телевизията”.

По думите на Миков от СЕМ очаквали от БНР допълнителна информация за процедурата, мотивите и анализа, довели до спирането на предаването „Деконструкция”. Той припомни, че Управителният съвет на БНР оправда радикалните си действия с твърдението, че "Волгин продължава системно да толерира и да насърчава поведение, нарушаващо разпоредбите на ЗРТ".

„Излиза, че СЕМ не е констатирал нарушението, заради което БНР са свалили Волгин от ефир. Тогава защо? Лозанов ни казва да питаме Янкулов, а Янкулов се оправдава с Лозанов. Истината е някъде между тях... Но едно е сигурно, заплахата за плурализма в обществените ни медии не е Волгин”, категоричен бе Михаил Миков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама