Стефан Мавров е „Читател на годината“ в София

16:45, 08 яну 16 / Култура 25 1345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стефан Мавров стана читател на годината в София. Той грабна статуетката на Столичната библиотека, защото е през 2015 година е взел най-много книги от там. На официална церемония в библиотеката, Мавров беше награден от евродепутатът Мария Габриел и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Пред София Topnovini.bg Мавров обясни, че човек винаги може да намери време за четене, независимо колко работа и задължения има. Читателят на годината каза още, че за разлика от много общественици, чиито любими книги са „Малкият принц“ и „Мечо Пух“, няма любимо четиво. Избира книгите според настроението.

„Когато имам настроение чета руска класика, когато имам настроение чета скандинавско криминале, когато имам настроение чета разказите на Чудомир. Универсален читател съм, само научната фантастика не е моята страст“, обясни най-четящият столичанин.

На церемонията за най-четен съвременен български автор беше отличен Стефан Цанев. Мавров обаче е чел неговите творби много отдавна, но обеща през тази година да ги препрочете.

„Признавам за грях, че през 2015-а не съм чел нищо българско, но пред мен е цялото време, така че ще наваксам“, каза той.

С приза „Читател на годината“ бяха удостоени и читатели от други големи градове. В края на церемонията евродепутатът Мария Габриел покани всички победители на посещение в Европарламента.

„Читателите в цялата страна показват тази наша изконна жажда за четене. Читателите ни на годината са от най-младите до най-мъдрите и опитните. Благодаря ви, че ни карате да усещаме как пулсът на българската литература може да бие още по-силно“, обърна се тя към победителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама