Стефан Цанев е най-предпочитаният автор през 2015 сред столичани

15:57, 08 яну 16 / Култура 25 629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Писателят Стефан Цанев е бил най-четеният съвременен български автор в София през миналата година. Над хиляда читатели от Столичната библиотека са взимали негови книги от там пред 2015 год. За това Цанев грабна първото място в ежегодния конкурс „Читател на годината“, който библиотеката организира.

„За писателя няма по голяма награда от това читателите да те търсят и да те четат. Един писател, живее докато го четат, в този смисъл ви благодаря, че ми давате живот“, заяви писателят, чиито 25 творби са били най-предпочитани от столичани.

На второ място, само с пет читатели по-малко, в класацията остана Георги Господинов. Той отбеляза, че през тази година на всички читатели ще се наложи да четат повече, „за да добият повече смисъл, повече отношение и повече емпатия“.

Третото място остана за Владимир Зарев, чиито книги са били взети от 980 посетители на Столичната библиотека. След него наградена беше Людмила Филипова, която се оказва много търсена от любителите на българската литература.

Изненадващо на пето място беше класиран Иво Сиромахов, чиито седем книги са били голям интерес за столичани през 2015 год.

„Библиотеките останаха едно от малкото места, които Пеевски не иска да купи, за това се радвам, че сме тук“, каза иронично авторът.

Столична библиотека награди и три медии за активно отразяване на дейностите ѝ - БНТ 2, БНР, Агенция "Фокус".

На церемонията награда за принос в дейността на библиотеката получи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че през изминалата година библиотеката е било посетена от над един милион граждани.

„На София и отива да бъде лидер на четенето. Радвам се, че дигиталните книги не изместиха шумящата хартия на книгите, която докосваме докато четем. Новите книги в Столичната библиотека за 2015 год. са 18 хиляди“, заяви тя.

Наградите „Читател на годината“ се провеждат за втори път и са инициирани от столичната библиотека и евродепутатът Мария Гарбриел. По време на награждаването Габриел заяви, че кампанията показва, че в България се четенето се развива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама