Община Русе подготвя редовен годишен одит и оценка на риска на вътрешните си структури

15:56, 08 яну 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съгласно Закона за вътрешен одит в публичния сектор, Стратегическия и Годишен план за дейността на отдел „Вътрешен одит” в Община Русе следва да се представи за съгласуване на Общинския съвет. Планът за 2016 г. е внесен за разглеждане в местния парламент, и ще бъде гласуван на предстоящото заседание през януари, става ясно от докладна записка от името на кметската администрация. 

В обхвата на вътрешния одит попадат всички  структури, програми, дейности и процеси, включително и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити, както и търговските дружества по чл.61 от Търговския закон и лечебните заведения с 100% общинско участие в капитала. В годишния план са включени единици от различни групи на одитната вселена /общинска администрация, училища, детски градини, кметства и търговски дружества/ и съществени процеси от дейността, на база извършена оценка на риска.

Актуализирането на оценката на риска и изготвянето на план ще протече при следния ред: идентифициране на одитната вселена; определяне на рискови фактори; определяне на оценителна скала за всеки рисков фактор; определяне на тегла на рисковите фактори; оценяване на всяка единица от одитната вселена по структура или процес; класифициране /приоритизиране/  на одитните единици. 

В Годишния план за 2016 г. приоритетно са включени обекти оценени с висок и среден риск, се казва в документа. При оценката на рисковете по процеси са елиминирани тези структури, чиято дейност ще се провери изцяло, а за проверки по процеси са включени тези структури, които са получили по високи оценки за конкретния процес. При планиране по структури са включени обекти от различните еднородни елементи /общинска администрация, кметства, общински предприятия, търговски дружества, училища и детски градини. При планиране по функции в годишния план са включени същите основни процеси като и предходната година /съобразно разходите по Касов отчет и важността им за дейността на организациите/, но за други структури. 

След оценка на риска и елиминиране на вероятността за 1 година една и съща структура да попадне повече от веднъж в обхвата на одитните дейности са избрани единиците, в които са включени в Годишния план за одит по конкретен процес през 2016 година.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама