Над милион родители с право на данъчно облекчение

14:48, 08 яну 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо един милион са родителите у нас, които могат да се възползват от годишни данъчни облекчения за деца на Националната агенция по приходите (НАП). Това каза на пресконференция говорителят на ведомството Росен Бъчваров.

За целта всеки родител, който има дете под 18-годишна възраст и е с постоянно пребиваване в България, трябва да подаде заявление в агенцията, за да се възползва от данъчното облекчение. За едно дете облекчението е 200 лв., за две - 400 лв, а за три и повече деца - 600 лв. Бъчваров подчерта, че „това е намаляване от дохода, не от данъка, който плащат“.

На родителите, които имат деца с увреждания, сумата, която ще бъде приспадана е 2000 лв., като тяхно задължение е към годишната данъчна декларацията да приложат документи от ТЕЛК, който да доказва степента на увреждане. 

„При децата с увреждания могат да се ползват и двете облекчения - веднъж за дете и веднъж за дете с увреждане, важно е двамата родители да не ползват по едно и също време това облекчение. Така облекченията за родители на деца с увреждания могат да бъдат и 2200 лв.“, посочи Бъчваров.

До момента в агенцията са подадени близо 1000 декларации за облагане на доходите. Половината от тях са били пуснати онлайн, като от НАП очакват до края на годината 42% от всички данъчни декларации – около 600 000, да бъдат подадени по електронен път.

Тази година няма и големи промени в бланката на данъчната декларация. Една от новостите е, че тази година платците ще имат възможност да използват пълномощник, който да подаде декларацията, ако са възпрепятствани. Крайният срок за подаване на декларацията е 3 май. Тези, които си платят и данъците до тази дата ще получат 5% намаление.

От НАП апелират който може да подаде данъчната си декларация по електронен път, като използват персоналния си идентификационен код (ПИК). Този код се издава безплатно, безсрочен е, сигурен е и може да се използва и за други услуги на НАП.

Ново в тазгодишната кампания е, че фирмите могат да подават по електронен път годишните си отчети за дейност.

"Всички предприятия, които са по ДДС, ще се отчитат от тази година само онлайн, защото през 2015 голям процент от предприятията са се отчели онлайн, което показва, че така е по-удобно за тях“, обясни Анастас Стоянски от Националния статистически институт (НСИ).

Глобите в НАП остават непроменени - 500 лв. за неподадена декларация и до 1000 лв. за неверни данни в нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама