НСО не изпълнява политически поръчки, категоричен е шефът на службата

14:15, 08 яну 16 / Политика 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
НСО не изпълнява политически поръчки, нито участва в политически решения на отделни партии и движения. Това заяви в интервю за "По света и у нас" началникът на службата генерал-лейтенант Ангел Антонов. Повод за коментара му станаха твърденията на Лютви Местан, че охраната му е била нарочно свалена заради отстраняването му като председател на ДПС.

Ангелов подчерта, че снемането на охрана, както и назначаването ѝ, се извършва по ред и при условие, определени ясно в Закона за Националната служба за охрана.

„Господин Лютви Местан е народен представител от 43-ото Народно събрание. Като такъв той е правоимащо лице и ползва охрана с решение на комисия, определена съгласно Закона за НСО. Службата гарантира сигурността на категории публични фигури. Решенията за поставяне и сваляне на охраната се взимат от комисия в състав главен секретар на МВР, председател на ДАНС и началникът на НСО. Всички решения са дълбоко аргументирани“, обясни Антонов.

По думите му НСО не е нито разузнавателна, нито информационна служба.

„Службата борави с данни, факти и документирани обстоятелства от другите правоохранителни служби или служби за национална сигурност, каквито са МВР и ДАНС. Ние правим само оценка на риска и, повтарям, конкретната застрашеност според Закона за НСО. Така че всички внушения, които се правят по този въпрос, са неоснователни. Всичко, което е направено от тази комисия - и в последователност, и с документи, е напълно изрядно и по точката, и по буквата на закона“, подчерта още Ангел Антонов.

Той коментира още, че президентът Росен Плевнелиев не участва пряко и не се меси в решенията на комисията, а що се отнася до оперативното управление на службата, тя е изцяло под ръководството на началника на НСО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама