Танев даде срок за новите учебници за I и V клас

14:07, 08 яну 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Издателите ще трябва да представят пред Министерството на образованието и науката (МОН) пробните екземпляри на новите учебници за I и V клас до 8 август. Това каза просветният министър проф. Тодор Танев, като уточни, че издателствата може да са готови и по-рано. Готовите материали ще бъдат поетапно оценявани от комисии.

Буквари ще има за първокласниците, гарантира той. Няма проблем в I и V клас обучението да започне по старите учебници, но при спазването на новата учебна програма, каза Танев и допълни, че ще бъдат изготвени инструкции за нея.

В първи клас промените в учебното съдържание са минимални, докато при петокласниците изучаването на история е по-особено от досега, подчерта министърът. По неговите думи в 5-и клас може да се учи по учебника за VII клас, но съкратена версия. Той успокои родителите, че няма да бъде изучавано цялото съдържание за седми клас.

Издатели вече реагираха остро, че 7-8 месеца срок от одобряването на новите учебни програми е твърде кратък за подготвянето на нови учебници. 

Приемът в първи клас ще става както досега, МОН не обмисля нова система, каза още Танев. Класирането на първокласниците в София ще се решава в тясна връзка със синдикатите, подчерта той.

Относно проблемите в Стопанската академия в Свищов Танев заяви, че има вариант учебното заведение да стане филиал на Русенския университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама