Сексуално насилие и грабежи на Нова година имало и в други европейски градове

12:23, 08 яну 16 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все по-голям става мащабът на скандала със сексуалните посегателства над жени и грабежи в навечерието на Нова година. Освен случаите, които бяха регистрирани в германските градове Кьолн, Хамбург, Щутгарт и Берлин, такива оплаквания са получени и в Хелзинки, Цюрих и Залцбург.

В връзка със сексуалните посегателства в Кьолн са заподозрени 31 души. 29 от тях са чужденци, включително 18 кандидати за убежище.

Хелзинки е поредният европейски град, който обявяви, че е отчел необичайно високо равнище на сексуални посегателства в навечерието на Нова година. Органите на реда, които са патрулирали в нощта на 31 декември, са установили „множество прояви на сексуално посегателство” на централен площад на града, където се били струпали 20 хил. празнуващи, съобщава АФП, позовавайки се на полицейски доклад.

Три случая на сексуално нападение са установени и в най-голямата гара на Хелзинки, където се били събрали около 1000 бежанци, повечето – иракчани, отчитат органите на реда. Заподозрените за тези атаки са трима бежанци, които вече са в ареста. „Такива случаи на посегателство не е имало нито на миналата Нова година, нито в други случаи. Това е напълно ново явление в Хелзинки”, заяви зам.-началникът на столичната полиция Илкка Коскимаки. В специално изявление полицията подчерта, че е взела специални предварителни мерки, след като получила информация, че „бежанци имат намерения, подобни на тези от гарата в Кьолн”, в Германия.

В най-големия град в Швейцария - Цюрих са получени 25 сигнала за кражби, някои от които придружени от сексуално посегателство. Няколко от жертвите споделили пред полицията, че били опипвани от "мъже с мургава кожа".

Жена от австрийския град Залцбург пък се оплакала, че е била се насилена сексулано от двама мъже, които след това откраднали телефона ѝ. Властите призоваха гражданите, станали свидетели на случилото се, да съобщят в полицията. През последните дни в полицията в Залцбург са постъпили още няколко сигнала за инциденти с участието на мигранти от Сирия и Афганистан. При друг случай органите на реда са задържали 24-годишен афганистанец, който грубо досаждал на посетителка в местен бар.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да реагира решително на нападенията над жени в Кьолн в нощта на Нова година, съобщава „Ройтерс”. Тя заяви, че нападенията са напълно неприемливи и не могат да се толерират. „Има някои много сериозни въпроси, които се пораждат от това, което се е случило и имат значение отвъд Кьолн”, посочи  Меркел и допълни, че трябва да се установи включително дали има общи черти на поведение от някои групи хора, които не уважават жените.

Меркел казва, че ще помисли за промени в закона, за увеличаване броя на полицаите и да гарантира, че системата за депортиране е ефективна. Според германския канцлер културното съжителство трябва постоянно да се обсъжда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама