300 хил. лв. остават неусвоени по проекта “Оттука започва България”

11:36, 08 яну 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неусвоените пари по проекта на Община Шумен “Оттука започва България” възлизат на 300 хил. лв. Това бе обявено по време на оглед на Шуменската крепост от Държавна приемателна комисия.

Допълнителните разходи за общинската хазна по проекта са за близо 200 хил. лв. Това показват крайните сметки на местната власт.

След огледа следва издаване на разрешение за експлоатация на обекта, който е първа категория, и по тази причина се инспектира от държавния орган. Останалите обекти по проекта “Оттука започва България” са по-ниска категория и ще бъдат приети от общинска комисия. Огледите трябва да приключат днес. До 16 януари трябва да се издадат разрешителни за ползването на сградите.

За осъществяването на проекта “Оттука започва България” общината спечели финансиране на стойност 3.2 млн. лв. Реализацията започна през лятото на 2012 г. и включваше строително-ремонти дейности в НИАР „Мадара”, реставрацията на Шуменската крепост, ремонтни дейности по водната каскада по стъпалата към Паметник „Създатели на българската държава” и реставрация на къщите „Доктор Верби”, „Братя Среброви”, „Стойка Миланова” и „Бучевинови” на ул. „Цар Освободител”.

Ремонтите на всички обекти са приключили на 100%.

Предстои в четирите възрожденски къщи да се монтира закупеното специално оборудване, след което ще се решава кои културни звена да се настанят в ремонтираните сгради. Една от идеите на кметската управа е да възстанови Клуба на културните дейци в Шумен, като се предвижда той отново да се помещава в къща “Братя Среброви”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама