Интернатите да се закрият спешно, децата там са жертви, призова омбудсманът

11:30, 08 яну 16 / Политика 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Омбудсманът Мая Манолова поиска спешно затваряне на интернатите, тъй като децата там са жертви и вместо държавата да им окаже помощ, ги праща да прекарат детството си „зад решетките“, предаде репортер на София Topnovini.bg. Изводите са от проверка на институцията в интернатите в страната. 

“Извършихме проверки във всички специализирани интернати и изготвихме доклад. Моето становище е, че специализираните интернати трябва да бъдат закрити в спешен порядък. Реформата в детското правосъдие трябва да бъде извършена незабавно. В специализираните интернати се вкарват деца за постъпки, за които възрастните не носят никаква отговорност. Вкарват се деца за просия, принудителна проституция и т.н.“, обясни Манолова.

По думите й материално-техническата база в интернатите е остаряла и амортизирана и е на възрастта на закона – 60-годишна. „В тези интернати, които са наречени педагогически и училищни, учебният процес е неглижиран и децата остават неграмотни. Сблъсках се с редица случаи с формално водене на учебен процес. Не можеха да ми покажат тетрадки и други учебни материали. Персоналът е силно демотивиран. Липсва специализиран персонал“, уточни тя. Манолова посочи още, че липсва ясен регламент по какви правила децата полагат трудова дейност, която би следвало да бъде регламентирана, тъй като е начин да се получават поне минималните джобни, необходими за едно дете.

„В един от интернатите момичета се извеждат по бельо навън заради техни постъпки. Липсват правила и стандарти за равно третиране на децата, настанени в интернатите. Проблем е на места медицинското обслужване. Установихме случаи, в които се настаняват деца с тежки психически проблеми и заболявания, което не е допустимо за подобни заведения. В по-голямата част от случаите интернатите изпълняват социални функции по отношение на персонала, за който интернатите са работни места или идват деца от семейства с ниски доходи“, допълни омбудсманът.

Манолова даде пример с това, че момче, настанено в интерната, спечелило от билет на лотарията 1 кг злато и един от възпитателите го взел и присвоил под претекст, че ще го пази.

В два от интернатите било установено, че има бременни момичета. Манолова бе категорична, че държавата е длъжник на децата, които са в интернати.

Според нея е необходимо отварянето на 28 центрове от отворен тип във всяка област и четири от затворен. 

Омбудсманът подчерта, че ангажимент на Министерството на правосъдието е да напише Закона за детското правосъдие и изрази надежда да не карат екипа й да го пише, макар че биха могли да се справят с тази задача.

Такса „Клошар“ е повече от абсурдна

„Тази сутрин се срещнах с представители на неправителствената организация „Градски номади“. Идеята да се въведе такса „клошар“ е повече от абсурдна. Няма как на голия и босия да му отнемеш дрехите и обувките. Абсурдна е идеята да си мислиш, че можеш да събереш 1000 лева от човек, който рови в кофите за боклук. Ако имаше толкова, нямаше да го прави. Това може да се случи на всеки. За съжаление, в България да си докаран до състояние да ровиш в кофите е перспектива, която може да се случи на всеки български гражданин“, обясни Манолова. По думите й не неправителствените организации трябва да мерят пулса на бездомните граждани, а институциите. „Младите хора са по кафенетата и харчат пенсиите на бабите и дядовците си. Ще предприемем ограмотителна кампания. Хората имат нужда от повишаване на правната култура, финансовата и да знаят какви са техните социални и граждански права“, допълни тя.

Манолова коментира, че се чува с предишния национален защитник Константин Пенчев. „Хората са същите, които работиха в предния екип на омбудсмана. Имаме психолог, лекар, юрист, експерт със социален профил“, посочи тя. Манолова заяви още, че приоритетите й за 2016 година са три. Първият е свързан със социално изключените, бедността и социалните неравенства в България. Вторият със защитата на гражданите в борбата с монополните дружества, а третият са децата.

Омбудсманът обаче не пожела да коментира политическата обстановка в момента и заяви, че е партийно безпристрастна и не може да се очаква от нея да прави каквито и да е политически коментари. „Аз не защитавам политици и депутати. Те сами са в състояние да се защитават. Аз защитавам българските граждани“, категорична бе тя.

Мая Манолова се похвали, че откакто е омбудсман са постъпили 1986 жалби. „Лавинообразно расте и броят на хората, които искат да се срещнат с мен. Извинявам се, че това не може да стане веднага и незабавно, защото списъкът вече е над 350. Няма как да ги приема в рамките на няколко седмици. Следващата седмица, ако времето позволява, имам планирана среща с протестиращите в Добрич срещу винетките“, уточни още Мая Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама