Местан е свален заради "Южен поток", смята Димо Гяуров

11:26, 08 яну 16 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бъдещето на „Южен поток” покрай конфликта между Русия и Турция може да е причината за отстраняването на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, смята ексдиректорът на националното разузнаване Димо Гяуров.

„Не изключвам на базата на конфликта между Русия и Турция някой в ръководството на ДПС да е решил, че този проект може да бъде възобновен и да потърси в това собствения си интерес”, каза той е ефира на БНР и допълни, че се разиграва сценарий за връщането на ДПС във властта.

ДПС открай време е на власт и присъства в една или друга задкулисна схема. Това беше потвърдено от Местан, каза Гяуров по повод вчерашното изявление на изхвърления от редиците на ДПС Местан.

За посещението на Местан в турското посолство той каза, че не е редно политик да демонстрира близки връзки повече от допустимото с което и да е посолство. За сигурността на бившия лидер на ДПС той отбеляза, че е склонен да вярва, че някой е провел операция по сплашването му.

„У нас, за съжаление, охраняването на важните лица е част от създаването на публичния имидж, то е демонстрация”, каза Гяуров. Това повдига въпроса кой има влияние върху службите, за да си играе с такива демонстрации, допълни той.

По неговите думи Законът за НСО не е прозрачен. Според текстовете му няколко души, позовавайки се на служебната тайна и без да обясняват на обществото, могат да решават охраната на дадено лице, коментира бившият директор на националното разузнаване.

Държавната агенцията за национална сигурност (ДАНС) и нейното ръководство трябва да отговорят на обществото за възникналата опасност за страната ни и предателството на Местан, каза още Гяуров.

По неговите думи, ако за България има черен сценарий с опасност от откъсване на територии и население, от ДАНС трябва да излязат и да обяснят има ли такова нещо или няма, като предприемат съответните действия. Според него подобни твърдения създават обществено напрежение и проблеми в отношенията ни с Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама