Създават нови и подкрепят съществуващи социални европроекти в Лудогорието

11:02, 08 яну 16 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички седем общини от Разградска област са подали проектни предложения и вече имат сключени договори по процедура „Независим живот” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Общият бюджет на проектите е почти 3,5 млн. лева, като проектните дейности трябва да приключат до края на 2017 година,  съобщиха от Областния информационен център в Разград.

Процедурата е иновативна по своята същност и дава възможност за реализиране на интегрирани междусекторни услуги за целевата група ‒ хора с увреждания и техните семейства и хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност да се самообслужват.

Включените в проектите представители на целевата група на територията на област Разград са над 700.

Ще бъдат създадени нови или ще се подкрепи дейността на съществуващи Центрове и звена за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, в които ще бъдат наети повече от 500 лица – лични асистенти, социални асистенти, домашни помощници, социални работници, психолози, рехабилитатори, кинезитерапевти, медицински сестри и др. Социалните услуги ще се предоставят на пълен работен ден или под формата на почасови услуги от специалисти, работещи в областта на здравеопазването или безработни, притежаващи необходимата квалификация.

Изпълнението на проектните дейности ще удовлетвори потребностите на уязвимите групи за равен достъп до социални, здравни и интегрирани услуги. Друга насоченост на мерките по проектите е преодоляване на последиците от социалното изключване и бедността, както и предоставяне на възможности за връщането на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за близките си с увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама