Община Тервел продължава активно да работи по проекти

10:51, 08 яну 16 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Тервел има една основна възможност да инвестира в публичната си инфраструктура и тя е новата Програма за развитие на селските райони. 2016 г. ще бъде подготвителна и реалните инвестиции, които ще станат факт до края на 2016-та ще са малко. В замяна на това Общината ще има шанса да подготви няколко проекта през тази година, да проведе обществените поръчки за избор на изпълнители и през 2017-а да направи голяма част приоритетните за нея инвестиции, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Приоритетният за Общината проект е този за създаване на новата стратегия на МИГ Тервел-Крушари. Ще се предвидят възможности за изграждане на сондажи, напоителни системи и други активи, които увеличават производителността на земеделските стопанства на територията на общината. Приоритетни за стратегията от гледна точка на общината ще бъдат малки проекти за образователни звена – материални активи за интерактивни методи на работа в малките детски градини в селата, малки открити спортни площадки в училища в селата и др.

Общината подготвя проект за основен ремонт на участъци от пътната и уличната си мрежа. Подборът на участъците следва приоритетите на общинския план за развитие и включва пътя от с.Жегларци до с.Бенковски, който осигурява пътна връзка с община Добричка, улици в големите и средни села в общината (Зърнево, Безмер, Жегларци, Нова Камена, Честименско), както и в гр.Тервел. Предвижда се и рехабилитация на втори участък от водопроводната мрежа на с.Безмер.

Подготвя се проект и за обновяване на образователната инфраструктура в Тервел и селата от общината. Предвижда се да се извърши цялостно обновяване на детските градини в селата Орляк и Безмер. Поставя се акцент и върху възможностите за спорт на по-големите деца в училищата. Проектират се основни ремонти на физкултурните салони в селата Коларци и Нова Камена (средищни училища), както и на салоните в селата Безмер и Зърнево. В СОУ Тервел се проектира нова открита спортна площадка.

Подготвят се и инвестиции в социалната инфраструктура. Ще се мултиплицира успешната практика за изграждане на центрове за социални услуги по селата.

Съществен момент в работата през 2016 година е подготовката на нов проект по Оперативна програма Околна среда.Този път се цели надграждане на проекта за претоварна станция. Инвестицията ще бъде в площадка за компостиране на растителни отпадъци. Целта е намаляване на обема на отпадъка, който се депонира от Община Тервел в регионалното депо в с.Стожер.

До първи февруари Общината трябва да внесе проектното си предложение за втората фаза на проекта за воден цикъл – пречиствателната станция на Тервел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама