Петър Москов: Има тежък разпад в опозицията

08:52, 08 яну 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Стратегическото бъдеще на държавата зависи от трайна управленска конфигурация между Реформаторския блок и ГЕРБ”, каза министърът на здравеопазването Петър Москов в сутрешния блок на Нова ТВ. По неговите думи  блокът не е сбор от отделни партии, чиято цел е да надделяват една над друга вътре. Така той коментира темата с оттеглянето на подкрепата към управляващите на Радан Кънев и още няколко депутата от ДСБ след оставката на Христо Иванов като министър на правосъдието.

Реформаторите са утвърдили участието си в управленската коалиция, отбеляза Москов. Относно вчерашната пресконференция на бившия председател на ДПС Лютви Местан, той каза, че тече тежък процес на разпад в опозицията. По неговите думи ДПС прикрива с алиби точенето на ресурс. На кого е по-близък Делян Пеевски – на Ахмед Доган или на Лютви Местан – няма отговор, отсече той и допълни, че чистенето на алиби със задна дата не е решение.

По темата за данък „обществено здраве”, за който Горанов каза, че няма да влезе в сила, Москов изтъкна, че този данък няма фискални цели, а здравни цели за промяна на хранителните навици. Този данък не е част от управленската програма, а е инициатива на здравното и спортното министерства, като ще бъде внесен следващия месец за обсъждане в Министерски съвет, каза още той.

Москов успокои, че всеки български гражданин, който си плаща редовно здравните осигуровки, ще може да получава поне едно направление за преглед при специалист, независимо дали го иска в началото на месеца или в края му.

В 5 големи български болници има закупена техника за радиохирургия. Засега с такава апаратура се правят операции в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, като те ще работят и в останалите болници от другата седмица.

Относно темата с българските ваксини Москов коментира, че те са взети от Турция, като е гарантирано, че българските деца са имунизирани със същата ваксина, като през изминалите години.Той обясни, че при обявяването на търг за ваксини, при който не е имало кандидати, министерството е било длъжно да се обърне към други доставчици. Всичко е обявено пред ДАНС и няма фалшификация на документи, каза още здравният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама