Сагата за бащата-убиец от Русе за втори път на втора инстанция

08:49, 08 яну 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въззивно наказателно дело от общ характер е образувано в Апелативен съд - Велико Търново по случая с Пламен Петров, пребил до смърт 7-годишната си дъшеря Пламена навръх Великден 2014 г.

Доживотен затвор при първоначален специален режим бе присъдата, която постанови Окръжен съд - Русе за бащата-убиец при повторното разглеждане на казуса през септември 2015 г. Отчетено бе, че убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, а пострадалата е малолетно лице, което се е намирало в безпомощно състояние.

Още тогава неговият адвокат Славчо Славчев бе категоричен, че ще обжалва присъдата. Делото в Апелативен съд Велико Търново е образувано именно по въззивни частни жалби на подсъдимите.

Със същата присъда, Окръжен съд Русе призна за виновна втората жена на Пламен - Емилия в това, че при непосредствена опасност за живота на малолетната Пламена не и се притекла на помощ, която е могла да даде без опасност за себе си или за другиго. Тя бе осъдена на пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца с периодичност 2 пъти седмично, както и на задължителни периодични посещения при пробационен служител за срок от 6 месеца и на безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от 6 месеца – общо 150 часа.

Припомняме, че при първото разглеждане на делото, то приключи на първа инстанция в Русе с 16-годишна присъда за Петров и оневиняване на мащехата на Пламена – Емилия Георгиева, втората му съпруга.

След като Окръжният съд в Русе се произнесе, присъдата беше обжалвана пред Апелативния съд във Велико Търново от Пламен Петров, от адвоката му Славчо Славчев и протестирана от държавното обвинение. Второинстанционните магистрати обаче сметнаха да не разглеждат претенциите на страните, а направо отмениха присъдата и върнаха делото за ново разглеждане, но от друг състав на РОС.

Мотивът беше процесуално нарушение, което се състои в това, че делото в дунавския град се разглеждаше по съкратената процедура, при която подсъдимите приемат фактите, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и се отказват от събиране на нови доказателства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама