Българите са настроени проевропейски, но не искат еврото

23:56, 07 яну 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е сред най-проевропейските държави, показва изследване на агенция "Галъп интернешънъл" сред 14 страни-членки. 82% от българите биха отговорили положително, ако утре има референдум с въпрос дали страната ни трябва да остане част от Европейския съюз (ЕС). Пред нас се нарежда само Румъния с 85%, като ни следват Испания с 79% и Ирландия с 78%.

Великобритания е единствената държава, в която мнозинството предпочита да е извън ЕС – 54%. Негативни нагласи се регистрират и в Италия – 42%, Холандия – 41%, Швеция – 40%, и Дания – 39%. Останалите държави, които участват в изследването, са Белгия, Финландия, Франция, Германия и Гърция.

У нас все пак се наблюдава процес, макар и относително слаб, на разочарование от ЕС, твърдят от "Галъп интернешънъл". През 2015 г. най-много е нараснало недоволството на Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия. Само в Дания, Румъния и Германия има слабо подобряване на отношението към ЕС.

Нагласите към общата валута в еврозоната е разклатено, казват от агенцията, като повечето от държавите са против еврото. От българите 74% предпочитат да запазят националната валута. Сред тези, които мислят като нас, са Великобритания с 83%, Швеция – 80%, Дания – 76% и Румъния – 56%.

В подкрепа за еврото в челната тройка са Финландия с 62%, Ирландия с 60% и Испания с 58%. Своят положителен вот дават и страните основателки на ЕС – Германия и Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама