Витошка след реконструкцията – крива, изпочупена и стара (снимки)

19:35, 07 яну 16 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Милиони левове от парите на столичани бяха изсипани за преобразуването на бул. „Витоша“ в пешеходна зона. На три дълги етапа на булеварда бяха наредени плочки, бяха монтирани пейки, както и един недомислен фонтан, който функционира едва няколко месеца. Е, бившият главен архитект на София Петър Диков предложи да го направят по-модерен - „сух“, но след като се оттегли от поста си не се знае каква ще е съдбата на съоръжението. Съвсем скоро беше завършен и последният етап от реконструкцията на Витошка – от ул. „Солунска“ до ул. „Алабин“.

Въпреки че ремонтът е още съвсем пресен, снимка на пропаднали скоро поставените плочки разбуни духовете в интернет пространството. Оказа се обаче, че пропадането е незабележимо. Не, защото е малко, а защото е трудно разграничимо измежду всички изкривени, счупени и разредени плочки на новоизградената пешеходна алея.

Още със стъпването на Витошка се усеща как плочките се движат. Има множество луфтове и в дъждовно време не се знае коя от тях може да се окаже подвеждаща и буквално да те изкъпе. За прави и равномерни фуги между плочките не може и да става дума. Алеята буквално е „накъдрена“, а голяма част от шахтите са с различен цвят и си личат от метри.

„Изглежда ужасно. Всеки ден си разхождам детето тук и гледам как за отрицателно време нещата стават все по-зле. Още като ги наредиха плочките имаше много криви, но сега има и изпочупени. Все едно са трета употреба“, сподели Мариела, която живее в района и всеки минава с детска количка по Витошка.

Петър работи в едно от „култовите“ заведения на пешеходната алея. По думите му още докато редели плочките си личало, че „нещата се правят през пръсти“.

„Вижте, това е толкова некачествено тук, че просто ти е криво да го гледаш. Не можеш да правиш пешеходна зона в центъра на София, която ще бъде посещавана от толкова много туристи и тя да изглежда по този начин. Проектът и идеята им не е лоша, но изпълнението е под всякаква критика“, обяснява мъжът.

Тази сутрин кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че пропадането на плочките на Витошка ще бъде поправено от фирмата изпълнител. Самата Фандъкова заяви, че не снегът и климатичните условия са причина за разместването на плочките , а автомобилите, които паркират неправомерно отгоре. Кметът намекна и че работниците, които са изпълнили проекта не са били достатъчно компетентни.

Друг е въпросът – трябва ли от компетентността на строителни работници да зависи как ще изглежда центърът на столицата. Цялостната реконструкция на бул. „Витоша“ струва на данъкоплатците около 3,5 млн.лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама