Румяна Ченалова обжалва уволнението си пред съда

18:34, 07 яну 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият съдия Румяна Ченалова обжалва уволнението си пред Върховния административен съд (ВАС). Дисциплинарната комисия на Висшият съдебен съвет (ВСС) я освободи от длъжност на 19 ноември 2015 г. с 22 гласа „за“, като нямаше нито един „против“ и „въздържал се“.

В жалбата си Ченалова твърди, че решението на ВСС е в нарушение на принципите на безпристрастност, непредубеденост и истинност. Тя се е позовала и на практиката на Съда в Страсбург, според която има нарушение на правото на справедлив процес, ако вносителите са и част от дисциплинарния състав. В случая това са Галя Георгиева и Даниела Костова, които са отказали да си направят отвод по дисциплинарното дело срещу Ченалова.

Делото срещу ВСС е насрочено за 9 март. Румяна Ченалова беше уволнена заради работата й по делото „Белведере“, при което френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан я нарече „гнила ябълка“. Тя нашумя и покрай излезлите в публичното пространство записи на разговори между нея и бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева. Случаят стана известен като „Яневагейт“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама