Водещ хирург консултира пациенти в Пловдив

18:23, 07 яну 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водещият български хирург проф. д-р Петър Учиков ще консултира пациенти всяка седмица в понеделник и в сряда в Медицински център-1, част от верига болници „Медлайн“ в Пловдив. Кампанията стартира от 11 януари 2016 г., понеделник.

„Нашата цел е точната диагноза да бъде поставена на болните в самото начало. Това е гаранция за успешно лечение, спестява разкарване на пациентите за доуточняване на диагнозата и солидни средства“, заяви мениджърът на верига болници „Медлайн“ д-р Невен Енчев. Според него идеята е на предния фронт да се поставят високо квалифицираните специалисти, т. нар. тежка артилерия в здравеопазването, вместо те да поемат пациента, едва когато бъде приет в болницата. Утвърденият специалист поставя точната диагноза.

Добре известно е, че злокачественото заболяване, хванато на време, има много голям шанс да бъде излекувано, добави началникът на Първо хирургично отделение в МБАЛ „Медлайн“ проф. Учиков. Методите на диагностика сега са толкова напреднали, че са напълно недопустими пропуски, категоричен е той.

Известният хирург очаква в кабинета си пациенти от рисковите за рак на белия дроб групи – пушачи, миньори, асфалтаджии, работещи в запрашена среда. Те трябва 2 пъти в годината да се консултират със специалист. Болестта протича без симптоми в началото и когато започнат оплакванията, карциномът е напреднал твърде много и най-вероятно е вече в последна фаза. Най-засегнати от този вид карцином са хора над 40 години, като случаите зачестяват прогресивно с напредване на възрастта. Болестта се подмладява, защото преди 20 години се откриваше при над 60-годишните. Злакочествените  заболявания на белия дроб, на млечните жлези, на дебелото черво и панкреаса се увеличават постоянно и отдавна изместиха рака на стомаха от първото място, посочи проф. Учиков. Разпространението на рака е почти еднакво между двата пола, като мъжете леко превалират.

Хирургът заяви, че пациентите се разделят на 3 групи според отношението към заболяванията. В първата са тези, които не се интересуват от здравето си и въпреки съветите търсят помощ в последната фаза на болестта, когато не можем да направим нищо, освен да регистрираме болестта, обясни професорът. В другата група са хората, които слушат лекарите и ходят редовно на контролни прегледи. При тях резултатите са много добри. Когато и болестта е открита навреме, те дори умират от друго, а не от карцинома. Третата група пациенти са страдащите от канцерофобия – те постоянно търсят лекари, сменят ги и си правят какви ли не изследвания.

Огромни главоболия на докторите обаче създават хората, които провеждат консултации със лечители, билкари, врачки, баячки, пият всякакви отвари, спират приема на предписаните медикаменти и не провеждат назначеното им лечение. Това е груба грешка с много тежки последици за болните, подчерта професорът.

Прегледите ще се провеждат след предварително записване на тел: 0328644-222 в Медицински център-1, който е част от верига болници „Медлайн“. Пациентите е необходимо да си вземат направление от личните лекари. Ако някой има оплаквания, ще бъде прегледан, дори да няма талон, увери проф. Учиков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама