Божидар Димитров предлага базиликата в Плиска да носи името “Св. княз Борис”

16:59, 07 яну 16 / Култура 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проф. Божидар Димитров ще предложи Голямата базилика в Плиска да носи името “Св. княз Борис”. Това историкът обяви в Стара Загора, където откри  Галерия на българските владетели в Основно училище "Кирил Христов" в града.

Възпитаниците на учебното заведение са дарили за реставрацията на средновековния храм 800 лева.

Божидар Димитров  очаква до 2 май тази година, когато се отбелязва паметта на владетелят Борис І,  централната част и олтара на Голямата базилика в първопрестолния град да бъдат завършени.

Проф. Божидар Димитров е получил уверение от министър-председателят Бойко Борисов, че за възстановяването на храма ще бъдат заделени държавни средства.

По предварителни разчети ремонтът на средновековната църква ще струва около 8 млн. лв.

Организаторите на кампанията за реставрирането на Голямата базилика имат идеята имената на всички дарители да бъдат изписани на плоча пред централния вход на храма.

Голямата базилика в Плиска е построена от Борис І веднага след покръстването в 865 г. по западноевропейски план, донесен в българската столица от архиепископа на българската църква Формоза, назначен от папата. Предполага се, че е уголемен вариант на папската катедрала „Сан Пиетро”.

Храмът в първопрестолния град е най-голямата християнска църква в Европа – с 20 метра по-дълга от „Св.София” в Константинопол. Дълга е 102.50 метра и широка 30 метра.

Голямата базилика е притежавала архиепископска резиденция и скрипторий, където се изработвали богослужебни книги за българските мисионери покръстили населението в териториите на днешните държави Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора.  

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама