Бургазлии събраха подписка, настояват Старата баня да стане учебен център

16:52, 07 яну 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители на бургаския квартал „Възраждане” са входирали подписка до Общински съвет, в която настояват Старата баня в центъра на града да бъде превърната в модерен учебен център със зелени площи, а средствата за него да се заложат в новата капиталова програма. Парафи под искането са поставили 7261 души, показa проверка на Topnovini.bg.

Един от символите на града – Старата баня, намираща се в непосредствена близост до ОУ „Любен Каравелов”, от години е в окаяно състояние. През последно време мястото се е превърнало в свърталище на клошари и наркомани, което плаши не само местните, но и възпитаниците на школото.

През 2011 Общинският съвет в Бургас решава сградата да се превърне в Център за допълнително обучение. Има изготвен проект, Общината е кандидатствала по европрограма, но не е получила финансиране.

В интервю за Topnovini.bg преди време, зам.-кметът Йорданка Ананиева обясни, че драмата за Старата баня е много голяма и години наред се правят опити тя да завърши с хепи енд. Ананиева сподели,че първо са обмисляли да я съборят и на нейно място да бъде изграден фитнес за деца на открито. Оказало се, че това е невъзможно, тъй като преди много години част от сградата е продадена и вече е частна собственост. Поради тази причина Община Бургас няма собствеността върху цялата баня.

Впоследствие са започнали да търсят различни възможности за финансирането на постройката, като бъде включена в интегрираните планове за градско възстановяване, за да може да се ползва  външно финансиране за реконструкцията. Това до момента обаче не се е случило.

„През годините от 1998 го 2015 г. в квартал „Възраждане” бе извършено мащабно строителство на жилищни кооперации, в резултат на което изчезна зеленината от частните дворове и градини. Единственото място за отдих за жителите и за игра на децата остава парк „Борисова градина”. В пространството северно от парка до бул. „Сан Стефано” няма други зелени площи, площадки за игра и място за отдих за жителите на квартала. Дворът на училище „Любен Каравелов” е прекрасна възможна алтернатива за друга зелена зона в тази част на „Възраждане”. Въпросът е – ще седнете ли да почивате, и ще допуснете ли вашето дете да играе до една неугледна, рушаща се сграда, от която всеки момент може да изкочат бездомници, криминално проявени лица и наркомани”, мотивират се авторите на писмото.

Предложението на жителите на к-с „Възраждане” предстои да бъде гласувано на сесията на местния парламент в края на месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама