Дроздове "боядисаха" снега в Русе (снимки)

16:39, 07 яну 16 / Любопитно 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Червени петна по снега изненадаха русенци на много места в крайдунавския град днес. Те се появиха най-вече в близост до дървета край бул. "Придунавски", ул. "Баба Тонка", Парка на младежта и др.

"Прибрах се от работа вчера след 19:30 ч. и не забелязах нищо подобно. Днес обаче излязох сутринта рано да нацепя малко дърва и видях няколко такива петна в двора. Първоначално помислих, че може да са от някакви пироефекти, защото чух и гърмежи късно снощи около нас. Погледнах обаче в градинката пред къщата ни и видях, че там има още повече червеникави петна и се притесних, че може и някои да е пръскал с някакви химикали", сподели Радослав Йорданов, който живее на ул. "Баба Тонка" в централната част на Русе.

Оказа се обаче, че русенци нямат причина да се притесняват от това "явление".

"Няма нищо опасно в този случай. Става въпрос за крайния продукт от храненето на едни видове птици, които в момента са се събрали на големи ята в нашия град, а и предполагам в други градове", сподели уредникът в отдел "Природа" към Регионален исторически музей - Русе Венцеслав Петков.

Той уточни, че се касае за хвойнови и други видове дроздове, които се събират на големи ята от по 50 до 100 птици, следвайки фронта на студа.

"Когато на север стане по-студено, те се пускат на юг и идват при нас. Интересното е, че зимно време се намира храна по-трудно. Затова и тези животни посещават дървета, които имат все още плодове през зимата по тях или изпадали около тях. Именно едно тези видове дървета е "Копривката". То е навлязло при паркостроителството в средата на миналия век в различни градове. Има малки черни плодчета, които са ядливи дори и за хората. Птиците също ги ядат и когато те минат през цялата им храносмилателна система, излизат с такъв червеникав цвят, който се откроява и контрастира ярко на снега", коментира още специалистът.

Петков увери, че този "продукт" на храносмилането на дроздовете е безопасен дотолкова, доколкото се спазва правилото - "Не си играйте с червения сняг".

"Този червен сняг е оцветен заради изпражнения на животни и все пак не е добър вариант, когато някой го е пипал, след това да не се хигиенизира", каза още Венцеслав Петков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама