Русенските данъкоплатци отново ще покриват обезщетение за жертва на улично куче

16:20, 07 яну 16 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенските данъкоплатци отново ще покриват разходите по обезщение на поредна жертва на агресията на улично куче. Това се случва, след като Русенският районен съд се произнесе в полза на жена, нападната и ухапана от безстопанствени песове.

Инцидентът станал в Русе сутринта на Пръва пролет 2015 г. - на 22 март. Както си вървяла по тротоара, жената внезапно била захапана за десния крак от едно от животните, които били в близост.

Последвало посещение в Спешното отделение на МБАЛ-Русе, където на пострадалата била оказана първа помощ, поставили й и ваксина против бяс. Последвало дълго и болезнено лечение, като дори месец след нападението жертвата все още накуцвала.

Много по-тежки обаче били психическите последици за нея, които се отразили върху целия й начин на живот, дори и в работата й, която била свързана с чести излизания навън. Последното я ужасявало заради опасението, че може да бъде отново нападната от улично куче. Развила страх от животни, сънувала кошмари и дори бълнувала.

За сполетялото я нещастие тя сметнала за виновна местната власт в Русе, която не изпълнила задълженията си да обезпечи безопасността на гражданите си от агресията на улични животни, което е вписано в Закона за защита на животните. Жената подала иск в съда за обезщетение от 1 000 лева.

Въпреки че по време делото процесуалният представител на Община Русе оспорвал твърденията на ищцата, съдът, след събиране на всички доказателства по делото установил, че правото е на нейна страна и уважил иска й от 1 000 лева. Освен тези пари, местната власт й дължи още законната лихва върху тях, както и 550 лева разноски по делото.

Решението не е окончателно и може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването на препис на страните пред Русенския окръжен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама